2008 införde den dåvarande alliansregeringen (M, C, L och KD) ett liberalare regelverk för arbetskraftsinvandring. I riksdagen varnade oppositionen – socialdemokrater och vänsterpartister – för att de nya reglerna skulle leda till en exploatering av billig utländsk arbetskraft.
Men dåvarande migrationsminister Tobias Billström (M) vägrade att lyssna på invändningarna.
"Vi står på väldigt trygg mark med att vi bygger väl fungerande system för ordning och reda när det gäller arbetskraftsinvandring", förklarade Billström i riksdagsdebatten 2008.
Men särskilt trygg mark var det inte. Efter förändringarna 2008 har det duggat av larmrapporter om hur människor utnyttjas, om orimliga arbetsförhållanden och usla arbetsmiljöer.
LO har därför länge krävt skärpningar av regelverket och Riksrevisionen har pekat på att det behövs bättre skydd och stöd för de utsatta.
I en rapport 2020 presenterade även Tankesmedjan Tiden en rapport som beskrev problemen och vad som behöver göras.
Nu kan en förändring äntligen också vara på väg.
"Den här mandatperiodens stora uppgift blir att städa upp i arbetskraftsinvandringens regler och sätta stopp för fusk och fiffel", markerade justitieminister Morgan Johansson (S) i början av februari.
Det handlar bland annat om skärpta försörjningskrav för den som kommer till Sverige och utökade kontroller av arbetskraftsinvandrarnas arbetsvillkor.
En statlig utredning arbetar dessutom vidare med ytterligare åtgärder för att komma åt den smutsiga handeln med arbetstillstånd, exploateringen av deltidsarbetande arbetskraftsinvandrare och annat organiserat missbruk.
Nu – efter tretton långa år – tycks också Moderaterna ha kommit till insikt om att migrationsreformen 2008 var ett misstag och att det krävs ett stramare regelverk.
Samma dag som Morgan Johansson höll sin presskonferens presenterade Moderaterna ett eget förslag med skärpta krav på arbetskraftsinvandringen.
Det är utmärkt att riksdagens två största partier tycks vara överens om inriktningen.
"Svensk arbetsmarknad ska inte vara en fristad för oseriösa företag och kriminella. Här ska råda ordning och reda med svenska löner och villkor – för alla som jobbar i landet", understryker helt riktigt S-riksdagsledamoten Teres Lindberg i Sekotidningen.
Men det tål samtidigt att påminnas om Moderaternas och Tobias Billströms ansvar för utvecklingen. Om han och alliansregeringen hade lyssnat på invändningarna från LO och Socialdemokraterna 2008 hade Sverige inte behövt hamna i det här läget.
Sent skall syndaren vakna ...