Nu får det vara slut på att leka affär med sjukvården

Vinnare på att andelen hyrpersonal pressas tillbaka är de som behöver vård, de som jobbar i vården och de som betalar skatt för att vården ska bli bättre, skriver NSD:s politiska redaktör Veronica Palm.

För att överhuvudtaget kunna bedriva vård har man på många ställen i landet behövt anlita hyrpersonal, inte minst i Norrbotten. Men ny vänder trenden.

För att överhuvudtaget kunna bedriva vård har man på många ställen i landet behövt anlita hyrpersonal, inte minst i Norrbotten. Men ny vänder trenden.

Foto: Petra Älvstrand

Ledare2024-09-27 05:00
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

Norrbotten har sluppit de värsta avarterna av privat vård- och omsorg. Det är ingen slump. Högern skulle nog säga att det beror på att marknaden inte fungerar här.

Nog kan det finnas en sanning i det. I alla fall om man med fungerande marknad menar att det finns en massa skattepengar att tjäna för privata vårdbolag. Men främst beror det på att våra politiker orkat stå emot privata intressen.

Ett skräckexempel på motsatsen finns i Stockholm. Sjukvårdslandstingsrådet Filippa Reinfeldt (M) införde ett så kallade vårdval, ett pengsystem med fri dragningsrätt för privata vårdgivare. Omedelbart poppade det upp mängder av privata läkarmottagningar på de dyraste adresserna i Stockholms innerstaden. 

Samtidigt tvingades vårdcentral i Rinkeby säga upp hälften (sic!) av sin personal. Föga förvånade är det mer lönsamt att vårda friska och rika än att förbättra folkhälsan i ett av landets mest utsatta områden.

Och ja, de privata läkarmottagningarna i Stockholms innerstad gjorde stora vinster på skattebetalarnas pengar. 

Även om Norrbotten slapp Reinfeldt med hennes extrema privatiseringar och omvända Robin Hood-politik så har man inte helt sluppit marknadslogik i välfärden. 

När personal slukas av läkarmottagningar där behoven är som minst så blir det naturligtvis färre på andra ställen. I Rinkeby, men också i Norrbotten.

För att överhuvudtaget kunna bedriva vård har man på många ställen behövt anlita hyrpersonal, inte minst i Norrbotten. Att hyra in personal i vården är dyrt, jättedyrt. Regionen har dåligt förhandlingsläge eftersom de ju måste ha folk. 

Dessutom är det orättvist. Den personal som är anställd av regionen får inte alls den lön de inhyrda kan begära. Däremot får de mer arbete. Fast personal är de som håller samman, som gör vården till vård, inte bara effektivt utförande av uppgifter. Och ju mer resurser som går till inhyrd personal desto mindre finns kvar för fast anställda. 

Men i dagarna kom ett glädjande besked: Norrbotten går åt rätt håll. Hyrpersonalen minskar. 

Under första halvåret i år minskade regionen kostnaderna för inhyrd personal med 25 procent. Det motsvarar 90 miljoner kronor för Region Norrbotten. Pengar som nu kan användas till bättre villkor, högre lön och fler jobbarkompisar för regionens anställda.

Nu tänker du kanske att jag ska gratulera regionledningen. Men nej, de gör bara sitt jobb, förvisso med den äran. De som ska gratuleras är norrbottningarna. 

Vinnare på att andelen hyrpersonal pressas tillbaka är de norrbottningar som behöver vård, som jobbar i vården och som betalar skatt för att vården ska bli bättre.

Förlorare då? Ja, de som tror på och har levt gott på marknadisering av sjukvården. Sorry, men den tiden är förbi. Norrbottningarnas skattepengar till vård- och omsorg ska användas på bästa möjliga sätt – till mer och bättre vård.