Nästa krisbransch
Finanskrisen drabbar även jobben och kvaliteten i den offentliga sektorn.
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.
Samma slutsats drar fackliga företrädare inom den offentliga sektorn.
"Vi vill se ett kommunpaket som innehåller uppräkning av statsbidraget så att kommuner och landsting kan kvalitetssäkra och utveckla personalintensiv verksamhet", säger Eva Nordmark, ordförande i fackförbundet SKTF.
Det är en åsikt som har stöd även i den allmänna opinionen. I en aktuell opinionsmätning från Novus Opinion tycker 58 procent att regeringens ska ge mer pengar till kommunerna.
55 procent anser att regeringen måste göra mer för att stimulera ekonomin.
SKL gör bedömningen att det behövs tre miljarder kronor ytterligare till kommunsektorn 2009 och fem miljarder till 2010. Det är inte att säga för mycket.
Enbart nedgången efter finanskrisen innebär ett skattebortfall för landets kommuner och landsting som motsvarar 20 000 jobb i offentlig sektor.
Men - märk väl - redan före finanskrisen pekade alla prognoser på stora underskott i kommunsektorn 2009 och 2010.
Till exempel visade regeringens vårbudget att kommunerna och landstingen skulle få mycket stora problem kommande år. Men finansminister Anders Borg (m) valde ändå att prioritera nya skattehöjningar före satsningar på den offentliga sektorn.
Kommunerna fick lösa sina bekymmer genom "effektiviseringar", sa Anders Borg.
I klartext handlar det om att skära i skolor, vård och omsorg.
Den offentliga sektorn är nämligen inget stort svart hål. Den offentliga sektorn är sjuksköterskor, poliser, hemtjänstpersonal, lärare, läkare och andra människor som ger oss hjälp och stöd i olika livssituationer.
Den rymmer a-kassa, sjukförsäkring, föräldraförsäkring, förtidspensioner och andra system som ger inkomsttrygghet när vi inte kan arbeta.
Det är också allt detta som drabbas, när skatterna sänks och den offentliga sektorn får dra åt svångremmen. Det berör en rad viktiga verksamheter i vår vardag.
Nu får vi se om finanskrisen fått Anders Borg på andra tankar. Ett är i alla fall säkert: Nya skattesänkningar löser inte problemen för de 10 000-tals offentliganställda som nu är på väg att förlora sina jobb.
Om Borg vill göra en insats mot krisen i den offentliga sektorn krävs i stället en kraftig uppräkning av statsbidragen till kommuner och landsting.