Något att se fram emot

Det finns hopp om livet efter pandemin.

"Det borde finnas goda förutsättningar att utveckla idrottsturismen i norr", skriver NSD:s Olov Abrahamsson.

"Det borde finnas goda förutsättningar att utveckla idrottsturismen i norr", skriver NSD:s Olov Abrahamsson.

Foto: Kenny Johansson/NSD Arkiv

Ledare2021-03-10 06:03
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

"Covid-19 kraschade partyt", konstaterade jag i en ledare för ett år sedan

Det handlade om vinter-SM-veckan i Luleå-Boden som blev inställd till följd av pandemin.

Nu har det emellertid kommit besked om att vinter-SM-veckan i Luleå-Boden istället kommer att genomföras 2024. Dessutom blir det en vinter-SM-vecka i Piteå redan 2022.  

Kommunalråden Carina Sammeli (S), Luleå, och Claes Nordmark (S), Boden, är följaktligen glada.

Stora idrottsevenemang genererar inte bara glädje och gemenskap, utan också inkomster för kommunerna och det lokala näringslivet. Besöken av atleter och åskådare innebär klirr i kassan för hotell, restauranger och andra. 

Samtidigt betyder det reklam för den berörda regionen. Piteå kommun beräknar att SM-veckan 2016 resulterade i hela 3 000 artiklar och cirka 60 timmar tv- och webbsändningar. Många fick se de vackra vintermiljöerna i norr.

Sådana resultat borde också leda till mer action för att locka fler publika arrangemang till Norrbotten.

Inför fjolårets SM-vecka hade även idrottsrörelsen i Norrbotten laddat för att bjuda upp till dans. Kommun-, region- och riksdagspolitiker var inbjudna till en träff för att diskutera idrottens roll i samhället och möjligheterna att skapa en regional evenemangsstrategi. 

"Strategin bör omfatta alla typer av arrangemang och turistnäringar, inte bara idrottsliga. SM-veckan är ett gott exempel på hur destinationer, kultur och idrott kan skapa ett evenemang med stark dragningskraft och attraktivitet som ger eko över hela landet. För att en evenemangsstrategi ska bli verklig behövs politiska beslut och att någon med helikopterperspektiv räcker upp handen, beredd att hålla i taktpinnen", skrev Leif Nordström, ordförande RF-SISU Norrbotten, och Katarina Halvardsson, distriktsidrottschef RF-SISU Norrbotten, i en debattartikel.

Dessvärre tvingades även idrottsrörelsen ställa in sin samling i sista stund. Nordströms och Halvardsson uppmaning är dock minst lika aktuell nu som för ett år sedan.

Besöksnäringen i Norrbotten har fått rejält med stryk av covid-19. Därför finns all anledning för alla goda krafter för att samverka för att få fler stora arrangemang till regionen när pandemin väl är över. 

Det är ett sätt att hjälpa och stärka besöksnäringen post-corona.

Icke minst borde det finnas goda förutsättningar att utveckla idrottsturismen i norr. Norrbotten rymmer livaktiga idrottsföreningar, engagerade ledare och fina anläggningar. Dessutom finns redan goda erfarenheter från KPN Grand Prix i Luleå, Piteå Summer Games och Nordenskiöldsloppet i Jokkmokk.

Det finns all anledning för politik, näringsliv och ideella krafter att samlas runt en gemensam evenemangsstrategi.