Politiker och opinionsbildare på högerkanten var inte glada när Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet i Luleå gjorde gemensam sak efter höstens val och bestämde sig för att bilda gemensamt styre.
"Illavarslande", tyckte Daniel Persson på oberoende moderata Norrbottens-Kurirens ledarsida.
"Vi står inför fyra svåra år med socialistiskt styre", sa Anders Josefsson (M) i en NSD-intervju.
Det ligger så klart i högerns intresse att ge en sådan bild. Men det finns inga skäl för att måla hin håle på väggen.
Den som studerar den rödgröna plattformen kan se att siktet är inställt på jobb, tillväxt, välfärd och hållbarhet – inte på att göra Luleå till en socialistisk experimentverkstad.
Samtliga partier i den rödgröna koalitionen har givetvis fått genomslag för vissa traditionella hjärtefrågor – exempelvis satsningar på kollektivtrafiken och skolpolitiken.
Hela programmet bygger dock på den viktiga insikten att grunden för alla satsningar är att det finns ett starkt näringsliv och en god arbetsmarknad. Att folk har jobb och att det blir skatteinkomster som kan användas för att utveckla den lokala välfärdspolitiken. Att man måste baka brödet innan man kan dela på det.
Carina Sammeli (S), som får förnyat förtroende som kommunstyrelsens ordförande, är dessutom glasklar med att jobb- och näringspolitiken är högprioriterad för henne och det rödgröna styret.
Till exempel har hon och övriga i kommunledningen definierat ett antal förbättringsområden sedan de studerat Svenskt Näringslivs företagarenkät.
Ett par viktiga steg tas också i den rödgröna budgeten för 2024. Bland annat vill det nya kommunstyret tillsätta fler bygglovshandläggare för att få en snabbare och effektivare handläggning. Vidare vill den rödgröna trion att företag ska kunna få en återkoppling från alla kommunala verksamheter inom 24 timmar.
Riktmärket är att den kommunala organisationen ska bli mer serviceinriktad, klargjorde Sammeli och Rickard Lundmark, vd för Luleå Business Region, vid en företagarfrukost på Quality Hotell under torsdagsmorgonen.
Själv ägnar Sammeli och kommunalrådskollegan Fredrik Hansson (S) även mycket tid till att träffa och tala med lokala företagare om vad som behöver göras och förändras.
"Vi behöver inkludera fler i samtalet om Luleås utveckling. Det gäller alltifrån företag till föreningar och medborgare", säger Sammeli.
Det finns dessutom alla förutsättningar för näringslivet i Luleå att växa, frodas och utvecklas på nya områden.
I början av maj blev det klart att gruvjätten LKAB väljer Luleå som lokaliseringsort för storinvesteringen Reemap.
Tio miljarder kr satsas i en ny anläggning för att utvinna fosfor, sällsynta jordartsmetaller och gips ur gruvavfall. Etableringen, som togs hem i hård konkurrens med Skellefteå och Narvik, förväntas ge omkring 500 nya jobb.
Tidigare har SSAB även meddelat att man tidigarelägger satsningen på en ljusbågsugn i Luleå för att kunna producera fossilfritt stål. Dessutom tillkommer ett valsverk i Luleå.
Det betyder att LKAB och SSAB kommer att finnas kvar som stora och stabila aktörer i Luleå under flera decennier framåt.
Till detta ska läggas flera andra stora etableringar som är på gång eller i startgroparna. Talgas anodfabrik är officiellt i drift i Luleå sedan april. Fertiberia har planer på en fabrik som ska tillverka ammoniak och konstgödsel. Ozoneair bygger nytt på Storheden.
Plus att H2 Green Steels enorma satsning i Boden kommer att ge ringar på vattnet i hela regionen.
Med dessa stora etableringar och nya jobb kommer också växande behov och kringeffekter i andra branscher – hos alltifrån frisörer, restauranger och handel till logistik, byggande och arkitektkontor. De blir alltså även ett lyft för många små och medelstora företag.
Mot den bakgrunden känns det som att Norrbottens-Kurirens och Anders Josefssons farhågor och dystra förutsägelser inför framtiden är starkt överdrivna.
Tvärtom finns mycket som talar för att det rödgrönt styrda Luleå kommer att ha en stark tillväxt under de närmaste åren.
Det finns alltid saker och ting som går att förbättra och vässa. Men i grund och botten är och förblir Luleå ett välskött fögderi.