Magdalena Anderssons regeringsförklaring var fylld av lagskärpningar och nya polisiära verktyg för att komma åt gängkriminaliteten, vilket är riktiga och rimliga prioriteringar.
Men parallellt med allt som görs på Justitiedepartementet är det också viktigt att stärka det sociala och förebyggande arbetet. Även det som sker i jobb-, bostads-, utbildnings- och socialpolitiken kan motverka att människor hamnar snett i tillvaron.
Till exempel blir det alltmer uppenbart för varje dag att det behövs rejäla insatser för att stärka socialtjänsten.
I förra veckan rapporterade NSD om en mycket hotfull situation på socialkontoret i Luleå. Tyvärr är den ingen unik händelse.
Hot, våld, trakasserier och personangrepp hör till vardagen för många socialarbetare, konstaterar fackförbundet Vision i en ny undersökning.
Nära hälften av de medverkande (45 procent) har utsatts för hot, våld eller personangrepp under de senaste tolv månaderna.
Allvarligt är också att tre av tio av de utsatta är missnöjda med det stöd de fått av sin arbetsgivare och att enbart var femte incident har blivit polisanmäld.
Från regeringshåll har det tillskjutits nya pengar till kommunsektorn under de senaste åren. Det är angeläget att kommunpolitikerna nu ser till att dessa tillskott kommer även socialtjänsten till del.
Allt handlar dock inte bara om pengar. Visions förbundsordförande Veronica Magnusson pekar helt riktigt på att de lokala arbetsgivarna också har ett stort ansvar för att skapa en trygg och vettig arbetsmiljö.
Vision vill bland annat:
∎ Att arbetsgivare tillsammans med skyddsombud säkerställer det förebyggande arbetet gällande hot, personangrepp och våld och att medarbetare som utsatts snabbt får hjälp och stöd för att förebygga eller lindra såväl fysisk som psykisk skada.
∎ Att arbetsgivare ser till att alla medarbetare får information om vilket straffrättsligt skydd de har i sin yrkesutövning.
∎ Att arbetsgivare som regel alltid gör polisanmälan när en anställd utsatts för hot, våld eller personangrepp som kan utgöra en brottslig handling.
∎ Att ensamarbete vid HVB- och stödboenden förbjuds och att riskbedömningar alltid görs vid klientmöten.
∎ Att chefer säkras goda förutsättningar för sitt uppdrag genom kompetensutveckling, ett rimligt antal medarbetare och stöd från HR.
Det är krav som måste tas på allvar av alla politiker och chefstjänstemän i kommunhusen runtom i vårt avlånga land.
Det lär bli svårt att rekrytera kvalificerad personal om det inte sker en radikal förbättring av arbetsmiljön för landets socialarbetare.