Under förra årets valrörelse talade Moderaterna högljutt om "Bidragssverige" och manade fram bilden av ett sossestyrt land i förfall där allt fler väljer att leva på bidrag istället för att arbeta.
Om detta kan man säga några saker. Att det är sant att det finns vissa individer som fuskar med bidragen och inte gör rätt för sig, vilket självfallet aldrig kan och ska accepteras. Att Moderaternas snack om "Bidragssverige" dock är både överdrivet och fördomsfullt. Att antalet som lever på sociala ersättningar eller bidrag faktiskt har sjunkit trendmässigt sedan 1990-talet.
Den senaste SCB-statistiken visar att antalet bidragsförsörjda (sociala ersättningar och olika bidrag) motsvarade 708 249 personer i Sverige under hela 2022.
Det motsvarar 11,9 procent av den arbetsföra befolkningen (åldrarna 20–64 år), vilket är den lägsta nivån sedan mätningarna började 1990.
"Antalet helårspersoner som försörjdes med sociala ersättningar och bidrag steg med nästan 60 procent mellan 1990 och 1994. Sedan dess har antalet minskat stadigt, med undantag för enskilda år", säger SCB-utredaren Johanna Frodell.
Noterbart är dessutom att antalet helårspersoner som försörjs med bidrag och sociala ersättningar var klart lägre 2022 än hur det såg ut 2014 efter åtta år med Moderaterna i regeringsställning.
Detta trots att Sveriges befolkning ökat kraftigt efter 2014. Mätt som andel av befolkningen är nedgången alltså ännu tydligare.
Med andra ord: Socialdemokraterna har varit bättre än Moderaterna på att hålla arbetslinjen och se till att människor kommer i jobb.
Fakta är att Sverige under 2022 – efter åtta år med S-ledd regering – hade näst högst sysselsättningsgrad av samtliga EU-länder.
Etta var Nederländerna med en sysselsättningsgrad på 81,7 procent i befolkningen 20-64 år. Därefter följde Sverige med 80,7 procent. Genomsnittet i EU var 71,7 procent.
Det betyder inte att det saknas bekymmer eller utanförskapsområden i dagens Sverige. Det finns en grupp av människor som har svårt att få fotfäste på arbetsmarknaden, oavsett konjunkturläge.
Antalet långtidsarbetslösa har visserligen minskat. Men det finns fortfarande ungefär 128 000 personer som har varit arbetslösa ett halvår eller längre. För den gruppen krävs särskilda och extraordinära insatser.
Den här ledarsidan har heller inga problem med att de som har arbetsförmåga och är långvarigt beroende av försörjningsstöd (det som vi förr kallade socialbidrag) möts av krav på att utföra samhällsnyttiga uppgifter – exempelvis plocka skräp på stränder och i parker.
Men det finns ingen anledning att beskriva det omtalade utanförskapet som värre eller större än vad det faktiskt är.