I veckan rapporterade NSD att Luleå kommun planerar för fem nya naturreservat.
Kul. Och bra med små bevarandeområden nära där människor bor.
Att jag gillar små naturreservat betyder inte att jag har något emot de stora, men de har olika syften.
I ett samhälle där stressen ökar matas vi med knep om hur vi kan förbättra vår psykiska hälsa.
Den magiska treenigheten sova, äta och träna predikas.
Om du sover dåligt så är risken stor att du tröstäter och att du inte orkar träna. Om du har ett blodsocker i kaos och inte rör dig så sover du sämre och så snurrar det vidare.
Ja, vi vet allt det där, ändå faller vi dit och drar ner vårt mående. Men vi kämpar på.
Ofta tänker jag att en rask promenad på Storgatan är bättre än inget. Kanske kan det få mig hungrig på riktig mat i stället för snacks och göra mig lite tröttare så att sömnen kommer som den ska.
Men nu visar forskning att all rörelse inte bidrar till förbättrad psykisk hälsa. En timmes promenad i stadsmiljö kan istället öka stressnivåerna, medan en timmes promenad i naturen avsevärt minskar dem.
Syftet med studien är att ge vården verktyg för att kunna skriva ut natur på recept och att inspirera städer till mer grönska i sin planering.
Och här kommer idén om fem nya små naturreservat i Luleå in.
De stora naturreservaten är viktiga för bevarande av naturvärden och biologisk mångfald, men de kan inte ge den dagliga dosen av avstressande promenad.
Hon som suttit i kassan hela veckan kan inte åka till Sarek för rekreation under barnens simträning på lördag förmiddag. Däremot kan hon hinna med en promenad i en skog i närheten.
Ja men då så, då är det väl bara att köra. Fem nya små naturreservat för att värna lulebornas rätt till avstressande och trygg rekreation i naturen. Toppen.
Men nej, så tycker inte alla. Både Moderaterna och Kristdemokraterna säger nej.
De hänvisar till industrins expansion och säger att ”Det är svårt att ändra på ett naturreservat när man väl har bildat det.”
Jo, det är ju poängen, att det ska vara svårt att ändra på. Att inte klåfingriga kommunpolitiker om tre, fem eller tio år får lust att exploatera stadsnära grönområden.
I den stressade tid vi lever i behöver vanligt folk fler, inte färre, ställen att enkelt vistas i naturen.
När forskningen dessutom visar att det ger positiv effekt på folkhälsan så är det faktiskt konstigt att säga nej till.
Den industriella exploateringen måste kunna samsas med människor och våra behov av att må bra.
Alla har inte en egen skog eller vinterbonad stuga där de kan jobba på distans då och då. Men alla mår bra av natur.
Att skydda vanligt folks tillgång till naturområden är riktigt bra politik. Det är både konstigt och tråkigt att högern är emot.