2014 tog TCO (Tjänstemännens centralorganisation) fram filmen "Like a swede". Den var en rolig och hämningslös hyllning av "the swedish part model".
Vi fick träffa amerikanen Joe som övergett Medelhavsdieten, veganskt och Kama Sutra för att i stället hänge sig åt den nya livsstilen: Like a Swede. Han hade förhandlat sig fram till pappaledighet med 90 procent av lönen, sex veckors semester och friskvårdsbidrag.
Filmen påminner om fördelarna med partsmodellen och värdet av en konstruktiv dialog mellan fack och arbetsgivare.
Den svenska kollektivavtalsmodellen ger löntagarna stigande reallöner och bra arbetsvillkor, samtidigt som den medverkar till att ge det svenska näringslivet stabilitet och god konkurrensförmåga.
Konflikterna mellan fack och arbetsgivare är få och små. Siffrorna från Medlingsinstitutet är talande.
Under åren 2007-2018 förlorade Sverige i genomsnitt bara 17 671 arbetsdagar per år på grund av arbetsmarknadskonflikter. Övriga nordiska länder hade klart högre siffror: Finland 90 177 dagar, Norge 109 246 dagar och Danmark hela 253 300 förlorade arbetsdagar per år.
Även i denna orolig coronatid har den svenska modellen visat sina styrkor.
På kort tid levererade fack och arbetsgivare omkring 200 kollektivavtal om korttidspermitteringar. Närmare två miljoner löntagare omfattas av avtalen som gör att den enskilde kan bibehålla merparten av lönen under krisen.
Det säger något om vikten av fungerande relationer mellan fria och självständiga parterna på arbetsmarknaden.
När fack och arbetsgivare sätter sig ned vid ett förhandlingsbord och resonerar med varandra går det att nå resultat som är till glädje för både folk och företag.
Nu sätts emellertid partsmodellen på ett ordentligt prov.
Den statliga utredningen om arbetsrätten, som presenterades under måndagen, skakar om. Men samtidigt har samtliga partier som står bakom Januariavtalet också varit tydliga med att de inte kommer att genomföra utredningens förslag om parterna hittar en egen lösning.
"Om parterna når en överenskommelse om hur LAS ska reformeras på ett sätt som ger ökad flexibilitet ska regeringen istället lägga förslag i linje med parternas överenskommelse", skriver S, C, L och MP i avtalet.
Rimligen borde det leda till att det nu blir action i förhandlingarna mellan LO, PTK och Svenskt Näringsliv och till att parterna hittar en egen väg framåt.
Det ger en helt annan långsiktighet och stabilitet än om politikerna lagstiftar om villkoren på arbetsmarknaden. Då riskerar spelreglerna att bli lika hoppiga och osäkra som majoriteterna i riksdagshuset på Helgeandsholmen i Stockholm.