Modell som undergrävs
Från och med 1 juli 2008 infördes nya och stramare regler i sjukförsäkringen. Det betyder bland annat tuffare krav på dem med ohälsa att söka nytt jobb på den reguljära arbetsmarknaden över hela landet.
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.
En rad remissinstanser - däribland TCO (tjänstemännens centralorganisationen) - kritiserade beslutet och varnade för att det leder till ökad utslagning från arbetslivet.
"Den som drabbats av ohälsa riskerar att redan efter ett halvår gå miste om sin anställning och sedan fasas ut ur sjukförsäkringen. Regeringen själv, Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) och andra tunga remissinstanser räknar med att detta kommer att leda till att fler blir beroende av försörjningsstöd (tidigare: socialbidrag). De som idag står längst från arbetsmarknaden kommer alltså med det nya regelverket att få det ännu svårare att ta sig tillbaka", säger TCO:s välfärdsutredare Kjell Rautio i ett pressmeddelande.
Nu kommer det även signaler om att svenska folket tvivlar på sjukförsäkringen.
TCO har låtit Novus Opinion göra en undersökning av hur svenskarna ser på sjukförsäkringen. En klar majoritet (64 procent) tror att de inte kommer att få tillräckligt med ersättning om eller när de blir sjuka.
Det är givetvis en allvarlig utveckling för socialförsäkringssystemet. Om människor inte tror att de kommer att få tillräckligt med stöd när de blir sjuka, arbetslösa eller gamla, så skapar det en grund för privata försäkringslösningar.
Men det är kanske det som egentligen är själva orsaken till att regeringen attackerar sjuk- och arbetslöshetsförsäkringen med sådan kraft.
Den vill överge den generella välfärdsmodellen till förmån för ett privatiserat system med enskilda försäkringar.