Minskad invandring – en katastrof för Norrbotten

I Norrbotten är invandring en förutsättning både för att upprätthålla grundläggande samhällsservice och den enorma industriexpansionen. Nya svenskar gör oss rikare på så många sätt, skriver NSD:s politiska redaktör Veronica Palm.

Att människor lämnar från vårt land är verkligen inget att skryta med. Ändå är det precis vad migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) gör.

Att människor lämnar från vårt land är verkligen inget att skryta med. Ändå är det precis vad migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) gör.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Ledare2024-08-10 06:00
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

I veckan presenterade migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) nya skrämmande siffror. Första gången på 50 år har vi en negativ balans vad gäller in- och utvandring. Det är nu fler som flyttar från än till Sverige.

Befolkningsminskning är ett tydligt tecken på nedgång för varje samhälle. Att människor lämnar från vårt land är verkligen inget att skryta med. Ändå är det precis vad ministern gör.

Det passar i och för sig väl in i regeringens Norrbottensfientliga politik. De struntar i den expansion som nyindustrialiseringen innebär. De vägrar rusta Malmbanan, stödja bostadsbyggande och utjämna orättvisor.

On-top skryter de alltså nu med något som gör det än svårare för både företag och kommuner att rekrytera nödvändig arbetskraft.

För Norrbotten är migrationsministerns negativa siffror inte bara skrämmande. Det är en katastrof.

De stora industrierna och gruvorna har sedan länge haft fly-in fly-out-anställda för att täcka behovet. Vården och omsorgen i hela länet brottas med personalbrist, än värre sedan de nya rigida lönekraven vid arbetskraftsinvandring infördes.

I början av sommaren rapporterade SVT att fly-in fly-out sprider sig som en löpeld över nära nog alla branscher i Kiruna. Enligt kommunalrådet Mats Taaveniku (S) betyder det att kommunen förlorar ungefär 140 miljoner kronor varje år i uteblivna skatteintäkter.

Just arbetskraftsinvandringen har nästan halverats det senaste året. I verkligheten, utanför den uppskruvade politiska debatten, är invandring nödvändigt. I Norrbotten är det en förutsättning för att upprätthålla grundläggande samhällsservice och för den industriexpansion som hela landet drar nytta av.

Och så måste det sägas: invandring handlar inte bara om vår arbetsmarknad. Det är helt oanständigt att vi i vår del av världen stänger gränser för den som behöver skydd.

Aldrig tidigare har så många människor varit på flykt undran krig, konflikter och förföljelse – 117 miljoner enligt UNHCR. Skamligt få, endast 3 712 personer, har beviljats skydd i Sverige i år. Långt lägre än EU-snittet per capita.

Skyddssökande behöver skydd, men de behövs också hos oss. Nya svenskar gör oss rikare på så många sätt. Det är människor som kommer hit för att starta ett nytt liv. Som kan bidra långsiktigt om de får chans att bygga en framtid och fullt ut bli en del av vårt samhälle.