Idag är det 18 år sedan Fadime Sahindal dödades av sin egen pappa för att hon vägrade leva efter familjens förtryckande normer.
Hon ville leva som en fri kvinna i Sverige. Hon accepterade inte pappans krav på att gifta sig med en kusin, utan ansåg sig ha den självklara rätten att bli kär i vem hon själv så önskade.
Fadime Sahindal gjorde vad hon kunde för att bryta sig loss från den sjuka familjestrukturen.
Hon flyttade till Jämtland, engagerade sig i SSU och berättade offentligt om det så kallade hedersförtrycket. Men det hjälpte inte. 21 januari 2002 mördades hon under ett besök i Uppsala.
Fallet Fadime gjorde att fler fick upp ögonen för hederskulturen och bidrog till ökad medvetenhet. Men hedersförtrycket är alltjämt ett problem i Sverige.
I en uppmärksammade artikel i Aftonbladet 1 juni 2015 berättade Zeliha Dagli om hur självutnämnda moralpoliser i Husby har synpunkter på kvinnors klädsel och beteende. I en statlig utredning 2014 visade dessutom tidigare länspolischefen Carin Götblad att det kan finnas så många som 100 000 unga tjejer och killar i Sverige som lever under hedersförtryck.
Från regeringshåll görs insatser för att förebygga och bekämpa det hedersrelaterade våldet och förtrycket. Pengar har avsatts för en flerårig satsning.
2014 kom även nya bestämmelser för att stärka skyddet mot tvångsäktenskap och barnäktenskap. Försök och förberedelse till äktenskapstvång kriminaliserades. Möjligheten för barn att få dispens för att gifta sig avskaffades. Reglerna skärptes för att erkänna utländska äktenskap.
2016 kriminaliserades stämpling till äktenskapstvång.
I Januariavtalet mellan S, L, MP och L finns förslag på ytterligare åtgärder.
Till exempel vill de fyra partierna införa en särskild straffskärpningsgrund för brott med hedersmotiv. Vidare vill de skärpa reglerna för utvisning av icke-svenska medborgare som döms för hedersrelaterade brott och hatbrott.
Det räcker emellertid inte med bara statliga initiativ. Även den lokala nivån – skolor, socialtjänst, kommuner och folkrörelser – måste vara engagerad.
I ett tal på S-kongressen i Örebro 2019 riktade statsminister Stefan Löfven en uppmaning till alla lokalpolitiskt aktiva.
”Se hedersförtrycket. Hata det. Befria dessa unga! I varje kommun. I varje skola. I varje läge”, sa Löfven.
Det finns skäl för alla att hörsamma statsministerorden och minnas vad som drabbade Fadime Sahindal.
I Sverige ska det alltid vara självklart att kvinnor och män är lika mycket värda, liksom att de ska få älska vem de vill.
Hedersförtrycket har ingen plats i det svenska samhället.