I en debattartikel i Expressen slänger arbetsmarknadsminister Johan Pehrson (L) ur sig ett påstående som inte får stå oemotsagt.
"Det ska inte gå att leva på A-kassa i flera år", skriver Pehrson.
Det är ett uttalande som avslöjar att den högst ansvariga ministern är djupt okunnig om hur A-kassan fungerar.
A-kassan är en omställningsförsäkring. Den har aldrig varit en källa till evighetslång försörjning.
En ersättningsperiod från A-kassan är 300 dagar.
Du kan som mest få ersättning fem dagar per vecka. Har du barn under 18 år förlängs perioden automatiskt med 150 dagar.
Det är alltså inte möjligt att leva på A-kassan i "flera år". Den är ett tillfälligt stöd för den som förlorat sitt jobb och söker nytt.
Regelverket är dessutom strikt och tydligt.
Du ska kunna och vilja ta ett jobb direkt. Det får inte finnas något som hindrar dig från att söka och ta ett jobb.
Som TCO (Tjänstemännens centralorganisation) visat i flera undersökningar är den svenska A-kassan inte heller särskilt generös vid en internationell jämförelse.
De senaste 20 åren har Sverige tappat mest i Europa i ersättningsgrad, enligt OECD. För närvarande ligger Sverige på plats 17 av 27 europeiska länder.
I dag får bara 15 procent av landets heltidsarbetande 80 procent av sin inkomst försäkrad vid arbetslöshet. Som mest blir det ungefär 18 000 kronor i månaden efter skatt.
Det betyder inte att det saknas problem med långvarigt bidragsberoende i Sverige. Men det handlar inte om A-kassan hur fungerar, utan om grupper som inte ens är kvalificerade för ersättning från A-kassan.
Icke minst är det bedrövligt att så många utlandsfödda kvinnor fastnat i utanförskap och tvingas gå till socialen för att klara försörjningen för sig själva och sina familjer.
Därför behövs en aktivitetsplikt kopplad till försörjningsstödet (det som vi förr kallade socialbidrag). Den som har arbetsförmåga och uppbär stöd under en längre period ska även mötas av krav på att utföra samhällsnyttiga uppgifter – exempelvis plocka skräp på stränder och i parker – eller delta i en yrkesinriktad arbetsmarknadsutbildning.
Efter en kortare yrkesintroduktion skulle många i den här gruppen kunna jobba till exempel som barnskötare eller inom äldreomsorgen.
Den debatten – om behovet av insatser för att minska utanförskapet – behöver dock föras utan slarviga ministeruttalanden och högermyter om A-kassan.
A-kassan är inget kravlöst bidragssystem.
A-kassan fungerar i grund och botten efter den gamla goda arbetarrörelseparollen "gör din plikt – kräv din rätt".