MP mår inte bra just nu

Det finns många frågor som väntar på ett svar i Örebro.

Miljöpartiet – här representerat av språkröret Märta Stenevi, valberedningens ordförande Louise Arndt och språkrörskandidaten Daniel Helldén – har en del att tala om inför och under den snart stundande partikongressen i Örebro.

Miljöpartiet – här representerat av språkröret Märta Stenevi, valberedningens ordförande Louise Arndt och språkrörskandidaten Daniel Helldén – har en del att tala om inför och under den snart stundande partikongressen i Örebro.

Foto: Christine Olsson/TT

Ledare2023-10-24 16:01
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

17-19 november, om mindre än en månad, samlas Miljöpartiet till kongress i Örebro.

Upptakten bådar inte gott. Det är uppenbart att Miljöpartiet är ett splittrat parti som plågas av interna konflikter och att det finns krafter som försöker underminera Märta Stenevis ställning som språkrör.

Det började 4 oktober när källor i Miljöpartiet läckte uppgifter till Expressen om att arbetsmiljön runt Stenevi är "ohållbar". 

Sedan fortsatte det i slutet av förra veckan när anonyma uppgiftslämnare meddelade att Märta Stenevi inte accepterar den nya språkrörskandidaten Daniel Helldén och med kort varsel påstods ha ställt in en inplanerad presskonferens.

Allt är politiskt fulspel med syfte att framställa Stenevi som en oresonlig och snarstucken person som inte klarar av att samarbeta med andra.

I grund och botten handlar detta dock inte om Stenevis personliga egenskaper och eventuella brister.

Konflikten handlar om vad Miljöpartiet ska vara. Det finns ett gäng som vill kasta loss från det rödgröna samarbetet – som Daniel Helldén gjorde i Stockholmspolitiken efter valet 2018, när han gjorde en skarp högersväng och spräckte samarbetet med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet. Istället inledde han en vandring i armkrok med Moderaterna.

Stenevi har dock – både i sin tidigare roll som kommunpolitiker i Malmö och senare i rikspolitiken – alltid hållit en tydlig rågång mot högern.

"Helldénisterna" menar att en ny strategi skulle ge MP en friare roll och större möjligheter att vinna väljare. Men det är en vansklig slutsats.

Miljöpartiets utveckling i Stockholm under Helldéns ledarskap 2018-2022 visar faktiskt motsatsen. MP-samarbetet med Moderaterna gav inget lokalt väljarlyft. Tvärtom tappade partiet kraftigt i kommunvalet i Stockholm 2022.

Det gick förvisso inte heller jättebra för Miljöpartiet i riksdagsvalet 2022. 

Men faktum är att Miljöpartiet – med Stenevi som språkrör – ändå ökade något jämfört med 2018.

Glasklart är dessutom att det minskar intresset bland vänsterväljare att stödrösta på Miljöpartiet om det blir "Helldénisterna" som tar befälet.

Det bör föranleda viss eftertanke under Örebrokongressen. SVT:s vallokalsundersökning 2022 visar nämligen att hela 42 procent av Miljöpartiets väljarkår bestod av tidigare S- och V-väljare. Utan dessa röster hade Miljöpartiet sannolikt inte varit riksdagsparti idag.

Mot den bakgrunden blir det högintressant att se hur saker och ting utvecklar sig under de närmaste veckorna. 

Står Stenevi pall mot personangreppen? Hur starkt stöd har Helldén? 

Vilken väg väljer de gröna inför valet 2026? Blir Miljöpartiet fågel, fisk eller mittemellan?

Det finns många frågor som väntar på ett svar i Örebro.