I tisdags gjorde de fyra S-riksdagsledamöterna från Norrbotten studiebesök på det statliga servicekontoret i Överkalix samt hos Arbetsförmedlingen i Kalix.
S-kvartetten ville markera vikten av en god statlig närvaro och service i hela landet – en fråga som S-folket från Norrbotten lovat att prioritera under hela mandatperioden.
S-riksdagsledamoten Emilia Töyrä, Kiruna, har även ställt en fråga till nya civilministern Lena Micko (S) om vilka initiativ som hon och regeringen avser att ta. Som väntat pekar Micko på ett par pågående utredningar.
• Dels har Kammarkollegiet i uppdrag att samla kunskaper om myndigheternas erfarenheter av tidigare omlokaliseringar. Uppdraget ska redovisas till regeringen senast den 30 december i år.
• Dels ska Sven-Erik Österberg, landshövding i Stockholms län, utreda och lämna förslag på var nya statliga servicekontor bör etableras. Ett delbetänkande ska presenteras redan 16 mars.
Det finns emellertid inga skäl för Micko och regeringen att vila på hanen och avvakta alla betänkanden.
Tvärtom finns anledning att redan nu ta initiativ till både ytterligare omlokaliseringar och etableringen av fler servicekontor. Erfarenheterna av tidigare beslut är uteslutande goda.
25 oktober 2018 rapporterade webbtidningen Altinget att det varit lätt för de omlokaliserade myndigheterna att hitta ny personal efter flytten från Stockholm.
Polarforskningssekretariatet, E-hälsomyndigheten, Fastighetsmäklarinspektionen, SCB:s säte, familjerättsmyndigheten och andra omlokaliserade verksamheter fungerar alltjämt som de ska, vilket inte borde förvåna någon. Det finns kompetent arbetskraft även i Luleå, Kalmar, Karlstad, Örebro och andra berörda kommuner utanför 08-området.
Därför bör förra mandatperiodens omlokaliseringar följas av fler steg i samma riktning.
När det gäller de statliga servicekontoren har dessutom Socialdemokraterna ett tydligt vallöfte. Partiet har sagt att det vill etablera ytterligare 55 nya servicekontor runtom i landet.
"Ingen ska känna sig övergiven av staten. Personlig service och hjälp med vardagliga myndighetsärenden ska man kunna få i hela vårt land", markerade S-ledaren Stefan Löfven före valet.
I grund och botten är det en rättvisefråga. Även människor i små lands- och glesbygdskommuner ska kunna få en personlig kontakt med staten och hjälp med deklarationsblanketter, föräldrapenning, pensionsutbetalningar och annat.
Det är inget orimligt krav att det ska finns ett statligt servicekontor även i de allra minsta kommunerna i vårt avlånga land.