Mer statligt ägande - bra både mot Putin och höga elpriser

Elförsörjning är en alldeles för viktig sak att överlämna till den fria marknaden. Med större gemensamt ägande kan vi får bättre styrning, skriver NSD:s politiska redaktör Veronica Palm.

Oskarshamns kärnkraftverk ägs av tyska Uniper. Nu ska det säljas. Det betyder att Sveriges största kärnkraftverk är up for grabs på den fria marknaden.

Oskarshamns kärnkraftverk ägs av tyska Uniper. Nu ska det säljas. Det betyder att Sveriges största kärnkraftverk är up for grabs på den fria marknaden.

Foto: Mostphoto

Ledare2024-09-24 00:01
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

I helgen var det frost när jag vaknade i Piteå. I länets nordligare delar har man fått både minusgrader och snö. Nu börjar vi oroa oss för elpriserna igen. 

Alla politiker pratar om utbyggnad av alla energislag för att täcka behovet, men om man ska vara ärligt så går det väl lite si så där. 

Fösta halvåret i år närmast tvärstoppade utbyggnaden av vindkraft på mark och havsbaserad vindkraft pausar eftersom förutsättningarna från politiken är för svajiga. 

Och den där nya kärnkraften som får Johan Pehrson (L) att hjula bara av tanken den dröjer så klart. Man bygger inte ett kärnkraftverk i en handvändning. 

Jag tillhör de som tycker att elförsörjning är en alldeles för viktig sak att överlämna till den fria marknaden. Kanske behöver inte allt vara offentligt ägt, men i vart fall mer för att få bättre styrning. 

Socialdemokraternas näringspolitiska talesperson Fredrik Olovsson presenterade på måndagen förslag på ”billig el för hushåll och företag i ett system som är långsiktigt och stabilt.”

Jag såg framför mig hur han skulle peta i elområden, kanske skruva på skattesatser och skylla på EU och regeringen. Men jag blev positivt överraskad.

Glädjande handlade det om konkreta och närliggande åtgärder som att höja effekten i befintlig vattenkraft, snabba på utbyggnaden av vindkraft både på land och till havs, samt förlänga livstiden och höja effekten i våra befintliga kärnkraftverk. 

Sedan kom överraskningen: Förstatliga elmarknaden!

Nej, exakt så sa inte Olovsson, men jag väljer glädjen, drar ut resonemanget och tolkar lite fritt. För den där avregleringen av elmarknaden är ett enda stort misslyckade på alla plan.

Även om Olovsson inte sa vare sig förstatliga eller reglera så tog han steg på vägen. Han beskrev en mer rimlig syn på marknaden som tjänare i stället för herre när han föreslog att staten, exempelvis via Vattenfall, ska ta ett större ansvar för alla våra kärnkraftverk.

Oskarshamns kärnkraftverk är det enda som inte till största delen ägs av statliga Vattenfall. Dess ägare heter Uniper. De har verksamhet i 40 länder och ägs till 99 procent av tyska staten. Men nu ska de privatiseras. Det betyder i praktiken att Sveriges största kärnkraftverk är up for grabs på den fria marknaden. 

Olovsson vill att exempelvis Vattenfall går in som ägare också i Oskarshamn. Han pekar på risken för ryskt eller annat fientligt ägande som ett säkerhetshot. Men det är inte bara omvärlden som talar för att staten ska ta ett större ansvar enligt Olovsson. Han nämner också vikten av att långsiktigt säkra svenska intressen när han målar upp en framtid med mer statligt ägande.

Det är en välkommen ingång i diskussionen om elmarknaden. De senaste vintrarna har vi utan tvekan sett brister i elförsörjning så som den är organiserad idag. Det drabbar både hushåll och företag. 

Jag vill med bestämdhet hävda att det vore bra med mer av offentligt ägande i elsektorn, både för att vi ska slippa frysa och ruineras när vintern kommer och av säkerhetspolitiska skäl.