Det är lätt att blanda ihop Afa och Afa. Försäkringsbolaget Afa har dock inget att göra med den våldsamma vänstergruppen Afa (Antifascistisk aktion).
Förstnämnda Afa är istället en smart uppfinning av fack och arbetsgivare på svensk arbetsmarknad. Försäkringsbolaget ägs gemensamt av arbetarnas LO, tjänstemännens PTK och Svenskt Näringsliv.
Det hanterar de kollektivavtalade försäkringarna, en av de vanligaste anställningsförmånerna i Sverige. Ungefär 4,9 miljoner människor är försäkrade hos Afa och omfattas av minst en försäkring hos bolaget.
För en tid sedan hade SVT ett inslag som beskriver mervärdet av kollektivavtalen och dessa försäkringar.
Det handlade om undersköterskan Lena Bojarv i Furulund utanför Kävlinge. Hon har fått allvarliga hälsoproblem sedan hon smittats av covid-19 på jobbet och blivit långvarigt sjuk.
Efter att ha gjort en arbetsskadeanmälan till Afa Försäkring har hon nu fått 50 000 kronor i ersättning.
I en intervju talar Lena Bojarv även om vilken nytta som hon har haft av sitt fackliga medlemskap när hon skulle skriva sin arbetsskadeanmälan.
"Jag har varit aktiv i sektionen i Kävlinge både som ledamot i styrelsen och som ansvarig för arbetsplatsombuden. All den kunskapen har jag kunnat använda nu", berättar hon.
Det är inte alla som drabbas av ohälsa eller olyckor på jobbet som har samma kunskap och inblick som Lena Bojary om hur arbetsmarknaden fungerar och vilka ersättningar man har rätt till.
Därför är det en fördel för arbetare och tjänstemän att ha uppbackning från en stark facklig organisation. Det kan handla om hjälp och stöd med löner som inte betalats ut, felaktiga uppsägningar, hantering av arbetsskador, sjukdomar, mobbing och andra problem.
Den som är med i facket och jobbar på en arbetsplats med kollektivavtal står inte ensam. Det fackliga medlemskapet ger ökad trygghet.
Det inser även de flesta löntagare i Sverige. 70 procent av löntagarna är med i något av LO:s, TCO:s eller Sacos medlemsförbund, vilket är en internationellt sett mycket hög siffra.
Tvåan Finland har en facklig organisationsgrad på 60 procent och trean Danmark på 53 procent. I ett land som Frankrike är bara nio procent av löntagarna med i facket. I USA är siffran 13 procent.
Under pandemin gick dessutom fler med i facket. Men nu gäller det för fackförbunden att ligga så att trenden håller i sig och inte bara blir ett tillfälligt uppsving.
Fler – och nya generationer – måste övertygas om värdet av facket, kollektivavtalen och den gamla sanningen att tillsammans blir vi ett stycke starkare. Utan facket hade till exempel Lena Bojary i Kävlinge varit betydligt svagare när hon blev sjuk och behövde hjälp.