"Jag vill inte vara medlem i en klubb som kan tänka sig såna som mig som medlemmar", skämtade en gång i tiden filmkomikern Groucho Marx (1890-1977).
Det är ord som dessutom påminner om vad en förening är och innebörden av begreppet föreningsfrihet. En förening bestämmer själv sina stadgar, vem som kan bli medlem och vad som krävs för att kunna företräda denna organisation.
Det är en ideell och autonom organisation – inte en statlig verksamhet.
Det är en viktig bakgrund att ha i dagens diskussioner inom exempelvis IF Metall och Transport om medlemmar kan företräda fackförbunden samtidigt som de är med i Sverigedemokraterna.
Det är varje fackförbunds högsta beslutande organ – kongressen – som fastställer stadgarna och meningen med föreningen, inte statsmakterna.
Flera fackförbund har även gjort tolkningen att deras och Sverigedemokraternas värderingar inte är kompatibla.
Under 2021 gjorde tidningen Arbetsvärlden en enkät bland 28 medlemsförbund inom centralorganisationerna LO, TCO och Saco. Byggnads, Fastighets, Handels, Seko, Pappers, Vårdförbundet, Lärarförbundet, Vision och ST hörde till dem som ansåg att det är oförenligt att vara förtroendevald för Sverigedemokraterna och facket samtidigt.
Men finns förbund med andra uppfattningar. Till exempel ansåg Elektrikerförbundet, Unionen och Journalistförbundet att det är förenligt. En del – som DIK, Finansförbundet och Polisförbundet – uppgav att det är oklart hur deras stadgar ska tolkas.
Olika fackförbund har alltså olika stadgar och inriktning, vilket är ett uttryck för föreningsfriheten.
Det är upp till varje organisation själv att bestämma om Groucho Marx eller någon annan ska få vara medlem. (För övrigt är ju Sverigedemokraterna själva inte främmande för att utesluta medlemmar som inte anses stå upp för partilinjen.)
Det är möjligt att en del fackförbund behöver ha tydligare formuleringar i sina stadgar. Men den rimliga tågordningen är i så fall att medlemmarna i berörd organisation klargör vad som ska gälla.
I samband med IF Metalls kongress nyligen beslutades även om en stadgeändring.
För att vara förtroendevald inom IF Metall måste man ”dela förbundets grundläggande värderingar och verka i dess anda”. Till dessa värderingar hör, enligt stadgarna, att IF Metall är en feministisk organisation, bygger på uppfattningen om allas lika värde och ska verka för jämlikhet, solidaritet och frihet.
Det blir emellertid knepigt när domstolar börjar lägga sig i hur fackförbundens stadgar ska tolkas.
Det blir svårt att säga att det råder föreningsfrihet i Sverige om staten börjar reglera hur fria fackföreningar ska bedriva sin verksamhet.