Det bästa man kan säga om partiernas mediepolitik är att den för närvarande är osynlig. Det värsta kan vi bara ana, att den är satt på undantag eller överhuvudtaget inte existerar.
I fredags stängde TV4 ner sina lokala tv-sändningar. Symboliskt nog var det fredagen den 13. Men TV4 är bara en i raden av nedläggningar, samgåenden och förändringar som krymper det lokala nyhetsutbudet. Ibland försvinner det helt.
Ändå brukar forskare säga att det är lokalnyheterna som är det som kommer att överleva längst. Riksnyheter får vi från så många olika ställen. Vad som händer i Stockholm och dess närhet matas vi ständigt med.
Annat är det med det som händer norr om huvudstaden. Det må vara Bergslagen eller Norrbotten. Intresset svalnar på något märkligt sätt med avståndet. I alla fall åt ena hållet.
När TV4 Luleå nu stänger ner blir det ännu en medieröst mindre, som påbröd till de samgåenden som hela tiden sker inom papperstidningsvärlden. Inte ens de stora regionala tidningarna går längre fria.
Med två riksreportrar som ska bevaka Norrbotten för TV4 kommer lokaljournalistiken på undantag. Vad innebär det för demokratin?
I Värmland konstaterar luttrade TV4-reportrar att lokalredaktionerna har nått de ekonomiska målen, ändå läggs redaktionerna ner. Från fredagen den 13 juni går det att åka från Gärdet i Stockholm, där huvudkontoret ligger, till norska gränsen utan att stöta på en enda TV4-reporter. (Journalisten 07/08)
Vad kommer i stället? Kanske en ny webbaserad tidning, med många korta, snabba lokala nyheter. En nyhetskanal som lever på att sälja annonser billigt. Fördjupningar finns det varken tid eller resurser till.
Den medievärld som ska vara en viktig del av demokratin krymper alltmer. Vilka reportrar kommer i framtiden att ha tid att gräva ner sig i kommunala diarier och utsätta lokala politiker för nödvändiga granskningar?
Eller snarare, vilka reportrar kommer att få den tiden av sina uppdragsgivare? Det kostar att ha granskande journalister, som inte levererar nyheter till morgondagens tidning eller utsändning.
I dag får 60 procent av landets kommuner besök av journalister som kollar diarierna. Vad händer i de övriga kommunerna och hur kommer det att se ut om några år?
Skulle en ny rödgrön regering ha några svar på den utarmning som nu sker, i stället för dagens passivitet? En presstödsutredning utan några svar på dagens verklighet gör ingen glad. Eller mildare sändningskrav på TV4 som nu har resulterat i nedläggningar.
Kan den bredare utredning, som Socialdemokraterna förespråkar, ge en bättre analys och hitta svar som bär framåt?
Många frågor, men få svar, samtidigt som den lokala journalistiken krymper och demokratin tar stryk i ett allt snabbare tempo. Det bådar inte gott.