Socialdemokraterna har en ambitiös politik för jakt och viltvård. På partiets webbplats beskrivs hur det vill nyttja landets viltbestånd på ett långsiktigt hållbart sätt. Det handlar om jakten på älg, vildsvin, människors rätt att försvara sina tamdjur mot rovdjur och mycket annat.
Partiet understryker även jaktens betydelse för rekreation och friluftsliv, liksom för att utveckla turismen.
"Möjligheten till jakt är en viktig del av många människors vardag som stärker landsbygden och håller människor samman. Den kan öka attraktionen att bo på landsbygden och skapa jobb genom kopplingen till besöksnäringen", skriver S bland annat.
Det är vettiga formuleringar och en partilinje som borde kunna vinna stöd bland många jaktintresserade. Men det räcker inte med att ha goda föresatser i politiken. Som alltid är det resultaten och verkligheten som styr.
Tag bara regeringens beslut om att förkorta tiden för ripjakt i fjällvärlden, från 15 mars till 15 februari, som nu väcker starka reaktioner i Norrlands inland. Genom detta klubbslag äventyrar helt plötsligt Socialdemokraterna sitt förtroendekapital bland många jaktintresserade i norr.
I praktiken förstör det nämligen möjligheterna till ripjakt under den absolut finaste vårvintersäsongen i norr.
"Man slår på de som redan ligger ner. Regeringen verkar vilja lägga en död hand över hela inlandet. Jakten och fisket är en stor del av vår livsmiljö. Vi lever med och av naturen. Det här är ett hårt slag mot oss. Det är stora förändringar som nu sker", säger Elisabeth Lestander, ordförande för Jägareförbundet i Arjeplog, i tidningen Svensk Jakt.
Både Claes Nordmark, S-märkt ordförande för Norrbottens kommuner, och Socialdemokraterna i Kiruna manar nu också den S-ledda regeringen att tänka om.
NSD:s ledarsida kan bara instämma. Regeringen borde backa bandet, medge att det blev rejält fel och fatta ett nytt beslut.
Samtidigt borde Socialdemokraterna i skogslänen tillsätta en jaktpolitisk arbetsgrupp – förslagsvis under ledning av tidigare landsbygdsministern Sven-Erik Bucht – som kan kanalisera regionens krav in i den centrala beslutsapparaten för att undvika fler liknande misstag i framtiden.
Om partiet vill behålla sin historiskt starka ställning i norra Sverige så gäller det att ha en politik som är i samklang med vanliga människors vardag och verklighet. Och till denna vardag hör att det finns goda möjligheter till jakt, fiske, bärplockning och annat friluftsliv i skog och mark. Att begränsa sådant är inte bra S-politik.