Det nya omställningsstudiestödet är en mycket populär reform.
Totalt har 45 500 ansökningar inkommit sedan det nya stödet trädde i kraft 1 oktober 2022.
Tidigt sa också såväl CSN (centrala studiestödsnämnden) som fack och arbetsgivare att det kommer att behövas extraresurser för att hantera alla ansökningar.
Därför äskade CSN om extrapengar i regeringens vårbudget för att kunna anställa fler handläggare. Men regeringen gjorde tummen ned.
Ansvariga statsråd svarade att CSN fick klara sig med redan givna budgetramar, trots att myndigheten fått i uppdrag att hantera den största utbildningsreformen i modern tid.
Följden har blivit att ansökningarna hopat sig hos studiestödsnämnden och att tusentals människor ännu inte fått besked om de får eller inte kommer att få studiemedel. Enligt CSN handlar det om minst 20 000 personer.
Nu – sent omsider – har emellertid utbildningsminister Mats Persson (L) vaknat och kommit till insikt om att CSN behöver mer resurser för att klara både sitt nya uppdrag och sina gamla arbetsuppgifter.
I statsbudgeten, som presenteras i sin helhet 20 september, kommer myndigheten att få tio miljoner kronor extra i år och 50 miljoner kronor nästa år för att komma till rätta med problemen.
Tyvärr är dock tillskottet långtifrån de nivåer som behövs. Det är inte ens hälften av vad CSN bedömer som nödvändigt för att kunna handlägga alla ansökningar.
Pengarna räcker till 75 nya utredare, enligt en uppskattning från myndigheten. Men den anser sig att det krävs hela 200 personer för att klara handläggningstiderna.
På arbetsgivarorganisationen SKR (Sveriges kommuner och regioner) hade man också velat se mer pengar.
"Att 8 av 10 inte ens hinner få sina ansökningar behandlade inom rimlig tid är inte acceptabelt. Regeringens besked om ett tillskott är bra, men vi befarar att det inte kommer att vara tillräckligt", säger SKR-basen Anders Henriksson till tidningen Arbetsvärlden.
Även Socialdemokraterna, som drev på för införandet av omställningsstudiestödet under förra mandatperioden, är kritiska.
"Det riskerar att leda till att tusentals människor fortsatt inte får besked om att påbörja sina studier. Det innebär att regeringen håller på att sjabbla bort den här reformen", säger partiets utbildningspolitiska talesperson Åsa Westlund.
Antagligen är det för mycket begärt att regeringen ska lyssna och ta intryck. Men det borde den göra.
CSN:s begäran handlar om en struntsumma i en statsbudget som omspänner som mer än 1,1 biljoner kr men är av central betydelse för att stärka Sverige som kunskapssamhälle och höja kompetensen i arbetslivet.