När de borgerliga partierna fick regeringsmakten 2006 var de ivriga att privatisera, marknadsanpassa och avreglera.
Borgarna sålde ut hela eller delar av aktieinnehavet i Teliasonera, OMX, Vin&Sprit, Vasakronan, Nordea, Arbetslivsresurs och Vectura. 2009 avreglerades apoteksmarknaden. 2010 gick bilbesiktningen samma öde till mötes.
De fria marknadskrafterna skulle ordna så allt blev till det bättre, priserna skulle pressas och tillgängligheten öka. Sa borgarna.
Många varnade för att detta avregleringsvurmande inte skulle gynna gles- och landsbygdskommunerna. På mindre orter finns för få presumtiva bilbesiktnings- och apotekskunder för att få tillräckligt stor lönsamhet, sa kritikerna.
Så har det också blivit. Avregleringarna har inte gett bättre service i kommuner som Arjeplog, Överkalix, Dorotea, Vilhelmina, Hagfors eller Vansbro. Tvärtom.
Konsekvenserna för bilbesiktningsverksamheten är tydliga. I vissa fall kan fordonsägare få åka uppemot 40-50 mil för att få att bilen genomgången.
Riksrevisionens granskning visar dessutom att avregleringen av bilprovningen inte inneburit lägre priser som alliansregeringen utlovade i samband med beslutet 2010.
Tvärtom. Mellan 2010 och 2019 ökade priserna med hela 59 procent för bilbesiktningen samtidigt som konsumentprisindex ökade med bara 10 procent under samma period – en minst sagt anmärkningsvärd skillnad.
Det är också skälet till att infrastrukturminister Tomas Eneroth och Socialdemokraterna vill ha en återreglering av bilprovningen. Vid en pressträff i Luleå under måndagen pekade han på två möjliga åtgärder.
o Att införa tydliga tillgänglighetskrav på besiktningsföretagen så att den som bedriver besiktningsverksamhet i Sverige också tar ett ansvar för att bedriva verksamhet i glesbygden.
o Att införa en licensavgift för alla aktörer på besiktningsmarknaden. Intäkterna från avgiften skulle då kunna användas för att öppna nya besiktningsstationer i de delar av Sverige där marknaden misslyckats med att möta behoven.
Privatägda Opus har visserligen utfäst sig att man ska åka runt till sju mindre orter i Norrlands inland för att erbjuda mobila besiktningstjänster, vilket är ett steg åt rätt håll. Men det räcker inte att en privat aktör agerar på det sättet i en handfull mindre samhällen i vårt avlånga land.
Inget bolag ska kunna smita undan sitt samhällsansvar. Det får inte vara så att vissa företag bara etablerar sig i större städer där det finns stora pengar att tjäna.
Därför är det både rimligt och välkommet med tuffare krav på besiktningsmarknaden. Det behövs ett större mått av politisk styrning för att trygga en fungerande samhällsservice i hela Sverige.