Många hamnar mellan stolarna
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.
"Sänkta ersättningsnivåer och svårbegripliga villkor gör att förtroendet för socialförsäkringarna urholkas", konstaterar Håkan Svärdman, Folksams välfärdsanalytiker.
Det sviktande förtroendet för de offentliga trygghetssystemen visar sig bland annat i en ökad efterfrågan på privata pensionsförsäkringar. Välfärdsbarometern visar även att nästan var tredje svensk idag har en privat sjuk- eller arbetslöshetsförsäkring.
Nästan fyra av tio uppger att de skulle vilja köpa en äldreomsorgsförsäkring om det var möjligt.
Det är en utveckling som inte bekymrar socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson (m) och övriga i regeringen. I en kommentar till TT rycker Husmark Pehrsson bara på axlarna åt Folksamrapporten.
Men dagens utveckling är djupt oroande för alla som känner omsorg om den generella välfärdsmodellen.
Den leder till en amerikanisering av tryggheten. Alla har inte råd eller möjlighet att teckna privata försäkringar och betala dyra premier.
Således kommer många att hamna mellan stolarna. En period av arbetslöshet eller längre sjukdom riskerar att leda till en social katastrof.
De 300 000-400 000 människor som står utanför systemet, det vill säga de som jobbar på företag utan kollektivavtal och de som är sjuka, har fått betala det högsta priset, menar Svärdman. Han tycker att det är viktigt att hitta gemensamma lösningar för de här grupperna.
"Det betyder inte nödvändigtvis att det är staten som ska stå för den finansieringen. Det kan mycket väl vara via breda kollektivavtalslösningar.Vi är inte ute efter att socialförsäkringarna ska förbli i den form vi har sett tidigare. Det som är viktigt är att man har breda solidariska lösningar som är bra för medborgarna", säger Svärdman.
TCO (tjänstemännens centralorganisation) har tidigare krävt en bred parlamentarisk utredning om socialförsäkringarna. TCO:arna är - i likhet med Folksams Håkan Svärdman - oroliga för att regeringen håller på att slå sönder det allmänna trygghetssystemet.
Men regeringen verkar inte intresserad av en sådan dialog. I stället låter den systemskiftet rulla på.