Man väljer sina strider

Torekovskompromissen om monarkin fungerar bra.

Kronprinsessan Victoria är en av Sveriges mest populära personer. Här syns hon i samband med ett besök på Karolinska sjukhuset i Huddinge.

Kronprinsessan Victoria är en av Sveriges mest populära personer. Här syns hon i samband med ett besök på Karolinska sjukhuset i Huddinge.

Foto: Anders Wiklund/TT

Ledare2022-12-19 16:01
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

Varje år är det alltid några riksdagsledamöter som motionerar om att avskaffa monarkin. 2022 är inget undantag från regeln.

Fem enskilda riksdagsledamöter från C, L, V, MP och S har skrivit en gemensam motion där de kräver monarkins avskaffande och att det är "dags för ett modernt statsskick” i Sverige.

"Det är positivt när det finns representanter för flera olika partier som går ihop och skriver en motion", säger Jessica Wetterling (V), en av undertecknarna till motionen, till Härryda-Posten.

Det är dock ingen kvalificerad gissning att republikkravet kommer att gå samma öde till mötes som under tidigare riksdagsår. Det kommer att avslås av en bred riksdagsmajoritet.

Visserligen finns tre riksdags­partier (S, V och MP) som samtliga kräver monarkins avskaffande i sina parti­program. Det är dock inget av dem – allra minst socialdemokratin – som driver det på allvar eller särskilt aktivt.

De flesta är nöjda med den så kallade Torekovskompromissen, som reglerar statsskickets grunder och monarkins roll i Sverige.

Kompromissen om statsskicket tillkom efter ett sammanträde på Hotell Kattegat i den skånska orten Torekov i augusti 1971. På plats fanns Valter Åman (S), Bertil Fiskesjö (C), Allan Hernelius (M) och liberalen Birger Lundström som förhandlade fram överenskommelsen. 

Där och då enades Socialdemokraterna och de borgerliga partierna om att monarkin ska bestå. Men det skedde till priset att kungen fråntogs allt politiskt inflytande, till exempel vid regeringsbildningar och som högsta befälhavare över försvarsmakten. 

Monarkins uppgifter är sedan dess i princip bara ceremoniella och representativa.

Opinionsmätningarna visar också att svenskarna är nöjda med denna ordning. De årliga mätningarna från SOM-institutet visar att en klar majoritet vill ha kvar det nuvarande statsskicket. Bara en femtedel av väljarna vill avskaffa monarkin.

Kronprinsessan Victoria, som så småningom ska ta över rollen som statschef, är dessutom en av Sveriges mest populära personer. Därför är det högst sannolikt att monarkin i Sverige sannolikt kommer att få en ännu starkare ställning när Victoria tillträder som drottning.

Inget klokt parti lär vilja utmana denna stark folkopinion och äventyra sina möjligheter att utöva inflytande på andra samhällsområden.

Från socialdemokratisk synpunkt är det att betrakta som en rimlig och klok strategi. Det är viktigare att få genomslag för partiets jobb-, välfärds- och fördelningspolitik än att ge sig på ett populärt kungahus som ändå har en begränsad makt i det svenska samhället.

I politiken är det alltid smart att välja sina strider.