I boken "I händelse av min död" (Natur & Kultur) kartlägger journalisterna Kerstin Weigl och Kristina Edblom alla kvinnor som fallit offer för en man i en nära relation under åren 2009-2019.
"Varje månad dödas minst en kvinna i Sverige av en man hon älskat, litat på och i många fall fått barn med", skriver författarna.
Det handlar om enskilda människor, individuella öden. Men i grunden är det en skildring av ett stort samhällsproblem.
Sedan början av 2000-talet har visserligen det dödliga våldet mot kvinnor i nära relationer minskat med närmare 20 procent. Tidigare kartläggningar har visat att antalet fall minskade redan på 1990-talet jämfört med 1970-talet.
Tänkbara anledningar till minskningen, enligt Brå (Brottsförebyggande Rådet), är samhällets olika insatser mot våld i nära relationer i kombination med ett ökat ekonomiskt oberoende för kvinnor.
Men det betyder verkligen inte att problemet försvunnit. Män slår kvinnor även i dagens Sverige.
Enligt Brottsförebyggande rådets preliminära statistik polisanmäldes 28 000 fall av misshandel av kvinnor över 18 år under 2019.
I 31 procent av fallen hade kvinnan och förövaren en parrelation eller hade tidigare haft en sådanl. Dessutom anmäldes 1 710 fall av grov kvinnofridskränkning.
Mörkertalet är dock stort eftersom en stor andel våldsutsatta aldrig anmäler de övergrepp som de utsätts för i den nära relationen. En uppskattning är att runt en fjärdedel av våldet i nära relationer polisanmäls, enligt Brå.
Det finns även brister i samhällets stöd till de utsatta.
Ett återkommande drag i berättelserna i Weigls och Edbloms bok är att de döda kvinnorna inte blivit tagna på tillräckligt stort allvar och att det funnits stora kunskapsluckor hos berörda samhällsinstanser.
Polis, socialtjänst, sjukvård och psykiatri har inte uppfattat larmsignalerna, trots att de i efterhand framstått som starka och tydliga.
I skuggan av coronakrisen tog regeringen för en tid sedan ett beslut om att tillskjuta 127,5 miljoner kr extra till Socialstyrelsen.
Pengarna ska användas för att öka kompetensen kring frågor som handlar om våld i nära relationer och hedersförtryck hos sjukvården, socialtjänsten och andra som kommer i kontakt med utsatta kvinnor.
Weigls och Edbloms bok visar att det är ett både välkommet och viktigt initiativ.
Samhället kan och måste göra mer för att förhindra våld i nära relationer, liksom hedersförtryck.
28 000 misshandelsfall är 28 000 fall för många.