Det duggregnar när Luleås kommunalråd Carina Sammeli och jag köar in till Luleå Hockeys stora hemmaarena. Som ytterst ansvarig politiker i länets största kommun har hon haft en fullspäckad dag. Hon bollar allt från ett enormt hamnbygge till att säkerställa att anställda i kommunens anställda får goda arbetsvillkor.
När vi träffas har hon hämtat ena dottern från en aktivitet, fått iväg sonen till en annan och sett till att barnen får mat innan mamma ska se Luleå Hockey spöa Leksand.
– Luleå Sportklubb, svarar hon på min fråga om vilka det var som tog betalt för parkeringen utanför arenan. Hon beskriver med värme hur klubben är en av alla viktiga ideella krafter i Luleås rika kultur- och föreningsliv. Inte minst med sin barn- och ungdomsverksamhet på Hertsön.
På väg upp till våra platser på läktaren hälsar Carina åt höger och vänster. Det går inte att ta miste på att hon trivs mitt bland Luleåborna.
Som ovan hockeypublik blir jag helt tagen av stämningen. När första målet kommer, precis innan första pausen, så rycks jag med. Står upp, applåderar och känner mig som hemmapublik.
– Vi måste gå på damhockey också, säger Carina i pausen.
Hon har just berättat för mig om kommunens fyra ishallar så jag undrar var damerna spelar.
– Här så klart, svarar hon. Det här är arenan för elitserien och damerna spelar i elitserien, precis som herrarna.
Hon pekar upp mot ena kortändan av hallen där banderoller för SM-guld hänger. De flesta av gulden som gått till Luleå Hockey har damerna dragit in.
Visst är det mer publik på herrarnas matcher och alla spelare har individuella löner, och ja, herrarna får mer betalt, men i övrigt har alla Luleås elitspelare precis samma resurser.
Det låter så självklart när Carina säger det. Som inbiten feminist sedan decennier skäms jag över att jag antog att tjejerna skulle spela på en liten is bakom. En elithall är till för elitspelare – så klart.
Luleåborna har inte bara god tillgång till ishallar. Det är en kommun som satsar på sina medborgares rätt till kultur- och fritid.
– Barn- och unga är vår prioritet, säger Carina innan sista perioden drar i gång.
Hon berättar om en ny kulturgaranti för att alla skolelever ska få uppleva professionell kultur varje läsår, att kulturskolan är avgiftsfri, att föreningslivet har ett bra ekonomiskt stöd, att en ny kultursamordnare för näringslivet har inrättats för att stärka kulturens infrastruktur och för att fler ska kunna leva på sin konst och …
Jag avbryter henne och undrar om allt annat. Visst är det bra att kommunen satsar på kultur, fritid och hockey, men den så kallade kärnverksamheten då?
– Vi har gått igenom hela lågkonjunkturen utan nedskärningar i verksamheten, säger hon med viss skärpa i rösten. Tvärtom har vi exempelvis förbättrat villkoren för de som jobbar i omsorgen och gör nu en stor satsning på fler lärare i grundskolan.
Den politik hon för är ett skolboksexempel på att man inte kan bromsa i en uppförsbacke. Carina Sammeli gasar med fokus på de som bor och lever sina liv här. Det gör också Luleå till en attraktiv stad för fler.
Och matchen då? Jo, men det vet du nog redan. Hemmavinst med 5 – 1. En bra första upplevelse av Luleå Hockey.