M har förändrats, inte SD

Läs och begrunda Ulf Kristerssons tal i Almedalen sommaren 2018.

"Läs och begrunda Ulf Kristerssons tal i Almedalen sommaren 2018", manar NSD:s Olov Abrahamsson.

"Läs och begrunda Ulf Kristerssons tal i Almedalen sommaren 2018", manar NSD:s Olov Abrahamsson.

Foto: TT/NSD Arkiv

Ledare2021-03-24 06:03
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

Efter intervjun med Stefan Löfven (S) i SVT:s "30 minuter" har moderater och kristdemokrater gått crazy och kritiserat statsministern. Men Löfvens uttalanden har fog för sig.

Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna kommer inte att lägga sig platt i ett samarbete med M och SD. Om Ulf Kristersson (M) vill bli statsminister kommer han att tvingas till eftergifter.

Det borde dessutom bekymra Ulf Kristersson och hans partivänner mer än det gör. För bara några år sedan hade nämligen Ulf Kristersson i princip exakt samma uppfattning om SD som Löfven.

I sitt Almedalstal sommaren 2018 varnade även Kristersson för att ge SD ett ökat inflytande. M-ledaren klargjorde att hans parti har "tydliga värderingsgränser".

"Vi kommer inte att regeringsförhandla eller regera med SD", sa han.

I talet pekade han på att "SD vill bryta mot internationella konventioner" och att partiets ekonomiska politik är "hokus-pokus".

"Inte i något annat parti säger så många så ofta så horribla saker", fortsatte Kristersson. "På deras senaste kongress försökte någon förklara skillnaden mellan en muslim och en människa. Inför en till synes helt oberörd kongressal. En partitjänsteman i central ställning skriver groteska saker på nätet. Hyllar moskébränningar, och hetsar mot utlänningar. Och Sverigedemokraternas vice talman ifrågasätter gång på gång om judar och samer verkligen också kan vara svenskar."

Vidare uttryckte Kristersson stor oro för SD:s syn på EU och demokratin.

"SD hyllar gärna ledare som ifrågasätter den demokratiska grunden för Europa. Och de har en syn på Rysslands utveckling som ligger väldigt långt ifrån vår", markerade han. 

Det var inga små radanmärkningar som Kristersson gjorde denna sommardag i Visby. Det var ett skarpt avståndstagande från Sverigedemokraterna – lika starkt som Annie Lööfs och Jan Björklunds tydliga ställningstaganden.

"Mina värderingar är inte SD:s, jag kommer inte samarbeta, samtala, samverka, samregera med SD", underströk Kristersson även i intervjuer.

Nu, mindre än tre år senare, är det annat ljud i skällan. 2021 säger Kristersson att "SD har förändrats" och att han är öppen för förhandlingar med Jimmie Åkesson.

Men det är inte SD som har förändrats. Deras företrädare skriver samma riksdagsmotioner som tidigare och fortsätter att sprida fördomsfulla uttalanden om invandrare och muslimer

Det är givetvis upp till Moderaterna att söka vilka samarbetspartners som helst. Men Kristersson ska inte försöka ge sken av att det beror på att Sverigedemokraterna har ändrat retorik och politik.

Det är han och Moderaterna som har bytt fot, ingen annan.