I början av juni träffade jag kommunalrådet Carina Sammeli (S) för ett snack om läget i Luleå. Det blev mycket tal om Reemaps etablering, som förväntas ge omkring 500 nya jobb, och annat positivt som sker på arbetsmarknaden i residenskommunen.
Nu har Sammeli och de lokala Socialdemokraterna även tagit fram ett kommunalpolitiskt program för den kommande mandatperioden. Det innehåller ett antal skarpa besked om vad partiet vill göra om det får fortsatt förtroende att leda Luleå.
Partiet vill bland annat:
+ Anställa fler bygglovshandläggare och inspektörer för att kunna ge snabbare service till dem som vill bygga. Om de inte kan svara direkt ska företagen få återkoppling inom 24 timmar.
+ Anställa fler lärare i Luleås grundskolor, inte minst för att tillgodose behoven hos barn med särskilda behov.
+ Att skolungdomar ska kunna åka gratis buss under sommaren, så de kan ta del av kommunens utbud utanför sitt eget bostadsområde.
+ Bygga fler spännande lekplatser, utegym i varje stads- och kommundel samt skapa fler hundrastgårdar.
+ Ge ett riktat uppdrag till Lulebo om att bygga fler lägenheter även i byarna och på landsbygden.
En stor del av programmet ägnas åt kapitlet "Luleå ska vara tryggt och snyggt", som S uttrycker saken.
Polisens och kommunens trygghetsmätningar visar visserligen att många lulebor redan upplever att de bor i en trygg stad. Men det finns områden som har förbättringspotential. Till exempel vill partiet göra en storsatsning på Porsön.
"Där ska centrum rustas upp med ny beläggning, nya mötesplatser och nya planteringar. Porsö strandstråk ska bli en rejäl gång- och cykelväg med belysning och mötesplatser. I flera andra bostadsområden rustar vi också upp gång- och cykelvägar. Vi röjer längs dem och belyser dem så att de blir öppnare och ljusare. På andra platser kan trygghetskameror, väktare och grannsamverkan vara bra komplement för att skapa trygghet", skriver Socialdemokraterna.
Rimligen finns även ekonomiska förutsättningar för att göra dessa och andra viktiga framtidsinvesteringar.
Som alltid kommer det naturligtvis att behövas prioriteringar i kommunbudgeten. Alla kan inte få allt som de vill och önskar. Men Luleå har en i grunden välskött ekonomi – och med en växande arbetsmarknad och fler människor i jobb blir det mer klirr i kommunkassan.
Det finns definitivt grund för att sjösätta ett offensivt kommunalt framtid(S)program efter höstens val.