För några år sedan blev S-legendaren Ingvar Carlsson intervjuad om hur det gick till när Luleå tekniska högskola etablerades i Luleå 1971. Det var ingen självklar satsning. Det fanns ett starkt motstånd hos både de gamla lärosätena och konservativa krafter i det svenska samhället.
"Jag minns att såväl universiteten i Uppsala som Umeå var starkt emot att vi skulle etablera en teknisk högskola i Luleå, de ville helt enkelt ha den själva", berättar Carlsson, som var utbildningsminister 1969-1973.
Men Carlsson och övriga i regeringen stod på sig.
"På den här tiden hade vi ett starkt samarbete med Centerpartiet och tillsammans drev vi en politik för hela landet och i det perspektivet passade Luleå väl in", berättar Carlsson i intervjun som finns på Luleå tekniska universitets (LTU:s) hemsida.
Även när högskolan uppgraderades till universitet i slutet av 1990-talet fanns ett motstånd hos högerkrafterna.
”När nu regeringen vill utnämna tekniska högskolan i Luleå och fyra mindre högskolor till universitet devalverar man universitetsbegreppet”, sa Hans Hjortzberg-Nordlund (M) i en riksdagsdebatt 1996.
I debatten talade andra nedlåtande om ”förbuskning” och ”bygdehögskolor”.
Verkligheten har emellertid motbevisat kritikerna. När fler människor och regioner har fått tillgång till forskning och kvalificerad utbildning har Sverige blivit starkare som nation. Tillväxten har ökat i takt med att kunskapen spridits till fler.
Det är dessutom så att vissa verksamheter utvecklas bättre i Norrbotten än i andra delar av landet. Till exempel finns kunnande och traditioner runt metaller, mineral, stål, gruvor och samhällsverksamheter i kyligt klimat som saknas på annat håll.
Det är faktiskt mer logiskt och rationellt att bedriva forskning och högre utbildning kring sådant i Luleå än hos KTH i Stockholm eller Chalmers i Göteborg.
Därför har inte bara Norrbotten utan hela landet skäl att ge ett ordentligt erkännande till Ingvar Carlsson och andra som gick i bräschen för högskoleetableringen 1971.
Det som började i liten skala på Porsön i Luleå för femtio år sedan har utvecklats till en jätteverksamhet, en sorts basnäring, som är till glädje och nytta för hela Sverige.
LTU omsätter numera 1,8 miljarder kronor per år. Det har cirka 1 700 anställda och 15 100 studenter. Det bedrivs forskning i nära samarbete med företag som Bosch, Ericsson, Scania, LKAB, SKF och andra universitet runtom i världen,
50 år efter sitt grundande är LTU en stark motor för jobb, tillväxt, kunskap och innovationer. Gott så. Tack, Ingvar!