Onsdagens partiledardebatt i riksdagen visar att Ulf Kristersson (M), Jimmie Åkesson (SD) och Ebba Busch Thor (KD) bestämt sig för att använda kriminalpolitiken som sitt gemensamma slagträ mot statsminister Stefan Löfven (S) och hans samarbetspartners.
Gängkriminalitet, skjutningar, sprängningar och annat elände ska skyllas på slapphet hos regeringen och Januariavtalet.
Löfven gav dock svar på och pekade på vad som faktiskt sker i form av tuffare tag både mot brottsligheten och de sociala orsakerna till att unga människor hamnar i kriminalitet. Listan går att göra lång:
• 1 oktober fick polisen utökade möjligheter att ta del av datalagring för att kunna kartlägga kriminella.
• Vid årsskiftet får polisen större möjligheter att sätta upp övervakningskameror utan att behöva söka tillstånd.
• En rad lagar har skärpts – bland annat för allvarliga narkotikabrott och grova vapenbrott.
• I budgeten för 2020 tillförs rättsvårdande myndigheter drygt 700 miljoner kr utöver tidigare belopp. Pengarna ska gå till insatser över hela fältet, såväl polis som säkerhetspolis, kustbevakning, åklagare och tull.
Vidare finns skäl att påminna om den kraftiga utbyggnaden av polisutbildningen under mandatperioden 2014-2018. Investeringen i ett starkare samhälle prioriterades före stora skattesänkningar.
Det utbildas nu dubbelt så många poliser som när Stefan Löfven tillträdde som statsminister 2014. Två nya polisutbildningar har startats – i Malmö och Borås.
Det tar emellertid tid att utbilda nya poliser. Men nu börjar effekterna av satsningarna på polisutbildningen bli tydliga.
I mitten av juni började 563 nya färdigutbildade polisassistenter runtom i landet – 38 av dem i Malmö, som varit i fokus i debatten om skjutningarna och gängkriminaliteten.
I Januariavtalet är dessutom S, C, L och MP överens om att det ska finnas 10.000 fler polisanställda år 2024.
Därför är det bara larvig politisk retorik att påstå att Löfven och regeringen inte tar kriminaliteten på allvar.
Dessutom borde Ulf Kristersson, som själv satt i regeringen 2010-2014, tala med betydligt mindre bokstäver. Som jag noterade i en ledare 23 september valde Kristersson och Moderaterna att prioritera helt andra saker (i klartext: stora skattesänkningar) än utbildningen av fler poliser under sina regeringsår.
Om detta finns också skäl att påminna när Kristersson och högerblocket vevar på i riksdagsdebatter, sociala medier och andra sammanhang.
Regeringen har ansvar för att hantera dagens bekymmer. Men det finns även anledning att påpeka att en del av dagens problem har sin grund i en missriktad politik under åren före 2014.