Låt inte extremisterna ta makten i Europapolitiken!

Det finns många skäl att rösta i Europavalet 9 juni 2024. Jämställdhetspolitiken är ett exempel.

Det behövs fler politiker i Europaparlamentet som, i likhet med socialdemokraten Heléne Fritzon, står upp för jämställdheten och kvinnors rättigheter.

Det behövs fler politiker i Europaparlamentet som, i likhet med socialdemokraten Heléne Fritzon, står upp för jämställdheten och kvinnors rättigheter.

Foto: Fredrik Persson/TT

Ledare2023-12-27 06:01
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

1999 blev Sverige det första landet i världen som gjorde det olagligt att köpa sexuella tjänster. Prostitution skulle ses som förtryck och övergrepp mot kvinnor. Därför blev det också viktigt att lägga ansvaret på förövarna, inte hos de utsatta. 

Då var det ett kontroversiellt beslut. Men med tiden har allt fler länder följt i Sveriges fotspår och förstått vikten av en tuffare lagstiftning mot sexköp. Den svenska sexköpslagen har fått efterföljare i bland annat Norge, Island, Frankrike och Irland.

I september röstade dessutom en majoritet i EU-parlamentet för att uppmana medlemsländerna att anamma en sexköpslag av nordisk modell. 

Det sker i form av en ickebindande resolution, eftersom den typen av lagstiftning inte ligger på EU-nivå utan är medlemsländernas ansvar. Men ställningstagandet medverkar till att driva på jämställdhetsarbetet i EU:s medlemsländer.

Europaparlamentarikern Heléne Fritzon (S) är följaktligen glad.

"I dag köper och säljer vi kvinnors och barns kroppar på EU:s inre marknad och det måste få ett stopp", säger hon till webbtidnngen Altinget.

Alla europeiska politiker var dock inte lika glada. I parlamentets omröstning fick förslaget stöd från 234 ledamöter, 175 sa nej och 122 lade ned sina röster.

Till nej-sägarna hörde Sverigedemokraternas ledamöter Charlie Weimers och Johan Nissinen.

Det säger något om de skiljelinjer som finns i politiken inför nästa års Europaval.

Alla partier säger att de står för jämställdhet. Men när det kommer till skarpa och konkreta förslag framstår det mest som en läpparnas bekännelse från vissa politiker och partier.

Det finns reaktionära och populistiska krafter som vill ha en helt annan inriktning. En rapport från S-gruppen i Europaparlamentet pekar på farorna.

Tyska institutet Fredrich-Ebert Foundation Research beskriver ”en modern antifeminism”med som driver sina teser i kommentatorsfälten på internet. Antiabortrörelsen har gjort framsteg i EU-länder som Kroatien, Italien, Polen och Slovenien. 

Högerextrema politiker, som försvarar det som kallas en ”naturlig könsordning”, har fått luft under vingarna.

Det säger något om de värden som står på spel i valet till Europaparlamentet 2024 – och vikten av att alla progressiva krafter använder sin rösträtt 9 juni.

Låt inte extremisterna ta makten i Europaparlamentet!

Rösta på partier och politiker som står upp för jämställdheten och kvinnors rättigheter!