LÀrdomar frÄn Möllers tid

Gustav Möllers proposition satte press pÄ fack och arbetsgivare.

StatsrÄdet Gustav Möller (till vÀnster pÄ bilden) promoverades till hedersdoktor i Uppsala. Till höger syns diplomaten Folke Bernadotte.

StatsrÄdet Gustav Möller (till vÀnster pÄ bilden) promoverades till hedersdoktor i Uppsala. Till höger syns diplomaten Folke Bernadotte.

Foto: TT

Ledare2020-05-28 06:03
Detta Àr en ledare. NSD:s ledarredaktion Àr socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvÀrderingar.

Gustav Möller, socialminister i flera regeringar under 1930- och 1940-talen, brukar beskrivas som den moderna socialpolitikens skapare och arkitekten bakom folkhemsbygget, det vill sÀga en riktig supersosse.

Reformer som barnbidrag, folktandvÄrd, folkpension och den sociala bostadspolitiken associeras med Möller.

Lika kĂ€nt Ă€r inte att Möller 1935 signerade en proposition med lĂ„ngtgĂ„ende inskrĂ€nkningar i avtalsfriheten och konfliktrĂ€tten – det vill sĂ€ga nĂ„got helt annat Ă€n klassisk S-politik.

I de fackliga leden var det inget populÀrt stÀllningstagande. Det vÀckte samma hÄrda kritik som dagens utredning om arbetsrÀtten.

Möller och andra regeringsföretrÀdarna stod emellertid pÄ sig. De pekade pÄ att de mÄnga konflikterna pÄ arbetsmarknaden (ungefÀr 700 per Är under 1930-talets första hÀlft!) gjorde det nödvÀndigt att lagstifta om skydd för viktiga samhÀllsfunktioner och för oskyldigt drabbade individer.

I en diskussion pÄ LO:s representantskap 1935 argumenterade Àrkesossen Möller för inskrÀnkningarna med argumentet att det förekommit "missgrepp frÄn fackföreningarnas sida utan att vederbörande fackförbund med tillrÀcklig energi tagit itu dÀrmed".

Möllers förslag blev en tydlig signal till bÄde fackförbund och arbetsgivare om att staten kommer att gripa in och reglera förhÄllandena pÄ arbetsmarknaden om de inte klara av att göra det sjÀlva.

StĂ€llda inför detta politiska tryck började parterna fundera pĂ„ hur de sjĂ€lva kunde skapa lugn och stabilitet pĂ„ arbetsmarknaden – och tre Ă„r senare sĂ„g Saltsjöbadsavtalet dagens ljus. 

Fack och arbetsgivare tog varandra i hand och gjorde upp om villkoren – och Möllers omstridda proposition förpassades till historiens skrĂ€phög och Ă€r numera bara en parentes i historieböckerna.

Kanske blir det pÄ samma sÀtt med den nu sÄ hett omdiskuterade utredningen om arbetsrÀtten.

Om ett par decennier Àr kanske punkt 20 i Januariavtalet mellan S, C, L och MP bortglömd. IstÀllet talar alla om det historiska handslaget mellan LO, PTK och Svenskt NÀringsliv hösten 2020, nÀr arbetsmarknadens parter gjorde upp om anstÀllningstryggheten, omstÀllningssystemet och arbetslöshetsförsÀkringen.

Osvuret Ă€r bĂ€st och den som lever fĂ„r se. Klart Ă€r emellertid att dagens företrĂ€dare för fack och arbetsgivare har samma möjligheter som sina historiska föregĂ„ngare att sĂ€tta sig vid ett förhandlingsbord och lösa tvisterna. 

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark behöver inte övervÀga att lÀgga fram en proposition om parterna fixar det hÀr.