Kultur skapar tillväxt

Filmpool Nord skapar jobb och sätter Norrbotten på kartan.

Agneta Fagerström Olsson regisserade och skrev manus till filmen "Järnets änglar" vårvintern 2006.

Agneta Fagerström Olsson regisserade och skrev manus till filmen "Järnets änglar" vårvintern 2006.

Foto: Bengt-Åke Persson

Ledare2011-06-08 06:00
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

I början av 1990-talet började kulturengagerade landstingspolitiker tala om film- och medieproduktion som en ny framtidsbransch i Norrbotten.

"Titta bara på stålstaden Düsseldorf i Tyskland. Filmindustrin skapade nya jobb när stålindustrin krisade", framhöll Niklas Nordström, under ett par år energisk ordförande i landstingets utbildnings- och kulturnämnd innan han styrde kosan mot Stockholm.

I landstingets mediepolitiska program 1996 argumenterade hans efterträdare Ulla V Holmström på samma sätt.

I takt med att antalet tevekanaler blir fler så ökar behovet av spelfilmer, dokumentärer och dramatiseringar, påpekade programmakarna. Därför gäller det för Norrbotten att vara på tå och plocka åt sig sin del av en växande film- och mediekaka.

I dag kan vi konstatera att det var klok och framsynt politik. Filmen har skapat jobb och nya möjligheter i norr.

Flaggskeppet är Filmpool Nord, ett regionalt resurs- och produktionscentrum, som ägs av landstinget och tolv kommuner i länet.


På ett eller annat sätt har Filmpool Nord haft fingrarna med i filmer som Grabben i graven bredvid, Solstorm, Såsom i himmelen, Järnets Änglar, Populärmusik från Vittula, Jägarna och teveserier som Höök och Möbelhandlarens dotter.

Till detta ska läggas en hel drös med större och mindre produktioner, kortfilmer, dokumentärer m m.

Det har skapat jobb för filmmakare i Norrbotten, men även stora kringeffekter. Varje filmproduktion innebär ökad beläggning på hotell, mat- och klädinköp, behov av transporter, byggnationer, löner till statister o s v.

Samtidigt har det gjort att norrbottniska miljöer upptäckts av fler. 1,5 miljoner svenskar såg Kay Pollaks vackra Såsom i himmelen. Ungefär en miljon gick på bio för att titt a på Kjell Sundvalls Grabben i graven bredvid.

Detta tål att påminnas om en dag som denna, när landstinget bjuder in till konferens om regional kraftsamling i Kulturens Hus i Luleå.

Satsningen på Filmpool Nord är inget "svammel", som en centerpartistisk politiker sa när han beskrev landstingets kulturpolitik i förra veckan.

Norrbottningarna ska vara stolta över skogen, malmen och vattenkraften. Men en positiv regional utveckling behöver även verksamheter som Tornedalsteatern, Norrbottensteatern, Filmpool Nord och sameteatern i Kiruna.

Vi lever inte av bröd allena. Ett rikt kulturliv är också en tillväxtfaktor.