ABF (Arbetarnas bildningförbund) är en av arbetarrörelsens bästa uppfinningar. Organisationen bildades 1912 för att de breda folklagren skulle få tillgång till kunskap och kultur.
S-legendaren Rickard Sandler (som var en av initiativtagarna till ABF) talade engagerat om ”att arbetaren har andra behov än magens”. Han argumenterade för löntagarnas delaktighet i kulturlivet och för att den framväxande arbetarklassen skulle ges möjlighet att bilda sig.
110 år senare fortsätter ABF att bedriva en omfattande verksamhet i hela Sverige. Totalt deltar ungefär 750 000 människor i ABF:s verksamhet varje år. Förutom studiecirklar där du kan lära dig engelska, laga mat eller spela gitarr så erbjuder förbundet även kurser, föreläsningar och kulturevenemang.
Det är aktiviteter som medverkar till att sprida ljus och skapa mötesplatser i hela landet. I många mindre samhällen är inte ABF sällan den viktigaste kulturbäraren.
Allt tycks emellertid inte fungera som det ska i denna anrika arbetarrörelseorganisation.
Tidningen Handelsnytt har gjort en stor granskning som visar att ABF ofta hamnar på kollisionskurs med fackförbundet Handels, som organiserar många ABF-anställda.
"ABF är en riktig soppa just nu", säger Ulrika Törn, ombudsman hos Handels. Hon anser att ABF är "inne i någon slags negativ spiral som går ut över personalen".
Förbundsledningen delar inte bilden som ges i reportagen.
"De exempel ni lyfter är inte en samlad bild, utan ett antal partsinlagor på konflikter som uppstått på och kring ABF under flera år, och där parterna i samtliga fall nått en lösning. Därför föranleder just den här sammanställningen ingen åtgärd. Men vi är givetvis angelägna om att ständigt utvecklas för att vara en attraktiv arbetsgivare”, säger förbundssekretaren Annica Dahl till Handelsnytt.
För en utomstående betraktare är det så klart omöjligt att diskutera rätt och fel i enskilda personalärenden. Men en sak är säker: De återkommande konflikterna med Handels är besvärande för ABF.
ABF och andra organisationer som vilar på arbetarrörelsens värdegrund har ett särskilt ansvar för att bedriva en schysst personalpolitik, måna om goda relationer med facket och leva som man lär. Det är inte bra om ABF börjar förknippas med fackliga tvister och dålig arbetsmiljö.
Därför får man hoppas att Handelsnytts granskning nu leder till viss självrannsakan i ABF-toppen. Reportagen visar att det finns ett och annat att göra för att skapa bättre relationer mellan personalorganisationer och chefer i Arbetarnas bildningsförbund.