Kommunal tänker nytt

Flyttlasset har gått från Luleå till Stockholm. Men Tobias Baudin, 1:e vice ordförande i Kommunal, blir aldrig AIK:are eller djurgårdare. Hjärtat fortsätter att klappa för Luleå Hockey. Han återfinns på bortalagets läktare när Norrbottens hockeystoltheter gästar Johanneshov.

Flyttlasset har gått från Luleå till Stockholm. Men Tobias Baudin, 1:e vice ordförande i Kommunal, blir aldrig AIK:are eller djurgårdare. Hjärtat fortsätter att klappa för Luleå Hockey. Han återfinns på bortalagets läktare när Norrbottens hockeystoltheter gästar Johanneshov.

Foto: Bengt-Åke Persson

Ledare2011-03-04 06:00
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

När Kommunalarbetareförbundet kongressade i juni 2010 blev det mycket nytt i förbundstoppen.

Annelie Nordström tog över ordförandeklubban när Ylva Thörn lämnade efter ett långt och framgångsrikt ordförandeskap.

Lenita Granlund utsågs till ny avtalssekreterare. Tobias Baudin, Luleå, blev ny 1:e vice ordförande. Den ende "gamlingen" i förbundsledningen är kassören Anders Bergström.

Nytänkande är också det som ska prägla Kommunal, utlovar Tobias Baudin, som nu flyttat med sin fru och sina två barn från Luleå till Stockholm.

Till exempel vill Baudin ha nya former för det facklig-politiska samarbetet.

"Vi får inte vara rädda för att Kommunal och det socialdemokratiska partiet har olika åsikter. Jag är övertygad om att det utvecklar politiken att det finns olika förslag och att man har en bra diskussion", säger han.

Det betyder inte att Baudin vill överge samarbetet med S. Han framhåller att det finns ett starkt stöd för Socialdemokraterna och de rödgröna partierna i medlemsleden.

Över 70 procent av kommunalarna röstade rödgrönt 2010. Mer än hälften röstade på S. Men det får aldrig råda tvekan om Kommunals roll och uppgift, betonar Baudin

"Kommunal ska alltid driva på för sina medlemmar oavsett regering", säger han.

Därför kommer Kommunal inte att dra sig för att ha samtal och dialog även med den borgerliga regeringen och borgerligt styrda kommuner.

"Under förra mandatperioden demonstrerade vi på Mynttorget i Stockholm varje torsdag. Men resultatet blev inte vad vi ville. Det ändrade inga politiska beslut", konstaterar Baudin.

Nu kommer Kommunal istället att uppvakta borgerliga företrädare med fakta och goda argument.

Det ska föras samtal öga mot öga.

"Vi måste börja påverka de som sitter på besluten oavsett vilket parti man kommer ifrån", betonar Baudin.

Förbundsordföranden Annelie Nordström har redan träffat äldreomsorgsmininister Maria Larsson (KD) och arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M).

"På lokal nivå kommer våra lokala företrädare att göra samma sak. Även borgerliga politiker ska veta vad vi tycker om välfärden", säger Baudin.

Baudin anser även att det socialdemokratiska partiet måste bredda sin syn på facklig-politiskt samarbete.

"Det stora väljartappet har skett bland TCO:s medlemmar, inte bland LO-grupperna. Därför behöver partiet en större öppenhet mot tjänstemännen", säger han.

Han ser inga problem med samarbete med tjänstemännens fackliga organisationer.

"TCO och LO ligger nära varandra. TCO gör bra rapporter och kommer ut bra i massmedia. Vi har mycket att vinna på att arbeta tillsammans", säger Baudin.

Det känns hoppingivande. LO och TCO har ett gemensamt intresse av att stärka opinionsbildningen för fackliga grundvärderingar och idéer.

Den fackliga organisationsgraden sjunker, i synnerhet bland ungdomar.

Därför gäller det att bilda en starkare motvikt till Timbro, CUF, Svenskt Näringsliv och andra organisationer som är aktiva på skolorna och baktalar arbetsrätten, kollektivavtalen, konflikträtten och andra fackliga hjärtefrågor.

LO och TCO kan hjälpas åt att flytta fram de fackliga positionerna i samhällsdebatten.Olov Abrahamsson