Vänsterpartiet går vidare med sitt hot om att fälla regeringen.
”Någon måste stå upp för Sveriges hyresgäster”, sa Nooshi Dadgostar (V) under dagens pressträff när hon meddelade att Vänsterpartiet nu kommer att söka Moderaterna och Kristdemokraterna en misstroendeomröstning gentemot regeringen. Dadgostar menade att detta innebär att en majoritet av Sveriges riksdag nu inte har förtroende för regeringen, och att det är regeringen själva som genom sitt agerande har sänkt det förtroendet.
Varför agerar Vänsterpartiet såhär nu?
Bakgrunden är frågan om marknadshyror, något som Vänsterpartiet inte vill ha. Förslaget som ligger är dock inte att införa marknadshyror, utan att införa fri hyressättning i nyproduktion.
Vad innebär marknadshyror?
Det innebär att hyresvärden bestämmer hur mycket hyran ska vara, utan förhandling. Idag förhandlas hyror mellan parter, för att se till att hyrorna ska vara jämna och rimliga. Detta görs ur ett perspektiv som både innefattar lägenhetens kvalitet, fastighetens skick, och hur attraktivt det geografiska läget är. Men att hyror idag sätts genom förhandling är en trygghet för hyresgästerna. Farhågan med marknadshyror är förstås att hyror ska chockhöjas och att folk inte kommer att ha råd att bo kvar i sina hem.
Vad innebär förslaget om fri hyressättning i nyproduktion?
Förslaget om fri hyressättning i nyproduktion innebär att i lägenheter som är nya (och som ofta redan idag har en relativt hög hyra på grund av det) ska det vara fritt för hyresvärden att sätta hur dyr hyra hen vill. Detta gäller alltså inte de hyresrätter som redan finns på bostadsmarknaden, och är inte samma sak som att införa marknadshyror.
Varför har debatten ens uppstått om “marknadshyror” och “fri hyressättning i nyproduktion” inte är samma sak?
Att införa fri hyressättning i nyproduktion innebär inte att marknadshyror införs, men den kritik som kommit (bland annat från Hyresgästföreningen) är att ett sådant system till viss del skulle försvaga det system för förhandlingar på hyresmarknaden som finns idag, i och med att vissa hyresrätter således hamnar utanför förhandlingsmodellen. På sikt kan det bli så att alla hyror höjs ändå, i och med att den kollektiva förhandlingen (som säkerställer att hyror sätts jämnt i relation till varandra) försvinner. Denna teknikalitet är vad som får vissa att mena att fri hyressättning i nyproduktion i realiteten innebär ett införande av marknadshyror.
Vad har skett i frågan?
När valresultatet 2018 kom och det visade sig att inget block kunde bilda regering möttes partierna Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna på mitten. En rad politiska förslag snoddes ihop i ett program som kallas Januari-avtalet vari ingen var helt nöjd men avtalet möjliggjorde att Sverige kunde få en regering.
Högerpartierna Centerpartiet och Liberalerna hade som ett av sina krav i Januari-avtalet att fri hyressättning inom nyproduktion skulle införas. Detta var en av de högerkrav som S fick mest kritik över att accepterat, och hade vänsterblocket (S, MP och Vänsterpartiet) fått majoritet i valet hade förslaget aldrig presenterats. Men med det parlamentariska läge som blev efter valet, där alternativet hade varit att C och L stöttat en superhögerregering med stöd av Sverigedemokraterna, så är fri hyressättning i nyproduktion ett pris att betala för att få till en socialdemokratiskt ledd regering istället.
Saken är dock att Januari-partierna har heller inte majoritet i riksdagen och inte kan få igenom den politik som står skriven i Januari-avtalet utan stöd från Vänsterpartiet. Men ett annat krav från C och L i Januari-avtalet, och det är förstås kruxet, var att Vänsterpartiet skulle hållas utanför samarbetet partierna emellan. Vänsterpartiet har tidigare varit ett passivt stöd till den S-ledda regeringen, men när S inleder samarbete med C och L finns det frågor som gör extra ont för Vänsterpartiet att släppa förbi. Men Vänsterpartiet vet om att alternativet, om V skulle sänka den S-ledda regeringen, är en Moderatledd regering med stöd av SD. En råhögerregering som utan tvekan skulle kunna införa marknadshyror på studs.
Men om Vänsterpartiet hela tiden vetat om att fri hyressättning i nyproduktion finns med i Januari-avtalet, varför gormar de i så fall nu?
Att detta kommer nu beror på att det kommit en utredning av frågan och den gått ut på remiss. Vänsterpartiet gav regeringen 48 timmar på sig att tillmötesgå Vänsterpartiets krav på att avstå från att förändra lagstiftningen eller inleda nya förhandlingar med Hyresgästföreningen. Under pressträffen idag sa även Nooshi Dadgostar att hon vet att svenska folket inte vill ha en regeringskris men att det är därför hon ställt sig till förfogande i samtal med regeringen. Vilket hon ju är väl medveten om att Januari-avtalet förhindrar.
Är detta tomma hot?
Vänsterpartiet har egentligen sedan Januari-avtalet presenterades kommit med hot om att fälla regeringen. Hoten har än så länge inte verkställts, men har stundvis fått regeringen att svettas. I grund och botten skulle fri hyressättning i nyproduktion innebära en väldigt liten skillnad mot hur det ser ut i dagsläget. Nyproduktion är redan idag dyrare, samtidigt är det inte värt för en hyresvärd att sätta hyror som är så pass dyra att ingen har råd att bo där. Vänsterpartiet är medvetna om att skillnaden vore marginell, men gissningsvis handlar detta just om att få regeringen att svettas. Den S-ledda regeringen ska veta att ingen politik går igenom utan att V godkänt den, trots att S lovat C och L att inte samtala med V. Detta kan vara en smart taktik av Vänsterpartiet, som på så sätt kan visa väljarna att de minsann står upp för sina värderingar när sossarna inte gör det. Å andra sidan kan dessa hot om att fälla regeringen få Vänsterpartiet att verka oseriösa, eftersom de är precis lika medvetna som alla andra om att ifall regeringen fälls så kan det innebära att en högerregering med mycket mer högerpolitik tillträder i dess ställe.