Kolla aldrig en bra story

Gräddan av landets politiska journalister har fått ställa sina skarpa frågor till statsministern.

Det går inte en dag utan att Stefan Löfven hörs eller syns i någon av de stora mediekanalerna.

Det går inte en dag utan att Stefan Löfven hörs eller syns i någon av de stora mediekanalerna.

Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT

Ledare2020-05-06 06:02
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

Det finns ett gammalt skämtsamt uttryck bland journalister: Kolla aldrig en bra story – då riskerar den att spricka.

Jag kom att tänka på det när jag lyssnade på måndagens diskussion i P1 Morgon med Expressens Anna Dahlberg och Aftonbladets Anders Lindberg.

Anna Dahlberg drev mycket bestämt tesen att statsminister Stefan Löfven konsekvent vägrat att ställa upp på tuffa och ansvarsutkrävande intervjuer under coronakrisen, vilket hon även hävdat på Expressens ledarsida.

En påläst Anders Lindberg kunde emellertid visa att Löfven ställt upp på 14 pressträffar och 20 större intervjuer under de senaste två månaderna.

Det handlar inte heller om menlöst prat med några journalistiska blåbär. Gräddan av landets politiska reportrar har fått ställa sina skarpa frågor till statsministern i personliga intervjuer. 

Löfven har pressats på svar av bland andra SVT:s inrikespolitiska kommentator Mats Knutson, radio-Ekots Helena Groll, Aktuellts Nike Nylander, Expressens Niklas Svensson, TV4:s Ulf Kristoffersson, Aftonbladets Anette Holmqvist och Dagens Nyheters Hans Olsson.

Med andra ord: Anna Dahlbergs story höll inte den här gången. Den sprack.

Det är möjligt att det fanns en period före covid-19 när statsministern inte var lika tillgänglig. Men det går knappast att klaga på statsministerns närvaro och uppställning under coronakrisen.

Det går ju inte en dag utan att Löfven hörs eller syns i någon av de stora mediekanalerna.

För egen del känner jag dessutom att vissa pressträffar klarar sig bra utan Stefan Löfven. 

Regeringsarbetet är och har aldrig varit en enmansföreställning. En klok statsminister omger sig alltid sig med starka och profilerade statsråd, vilket ju finns även i denna regering.

Det finns kompetenta statsråd som kan svara på frågorna om respektive ansvarsområde och har detaljkännedom på ett helt annat sätt än statsministern – till exempel inrikesminister Mikael Damberg, socialminister Lena Hallengren, justitieminister Morgan Johansson, näringsminister Ibrahim Baylan, utbildningsminister Anna Ekström och alla andra som på ett eller annat sätt ansvarar för olika delar av krishanteringen. 

Nu kommer säkert den borgerliga ekokammaren ändå att dra igång och upprepa Anna Dahlbergs påstående om att Löfven duckar för journalisternas kritiska frågor. 

Det ska skapas ett nytt narrativ, för att använda ett populärt ord bland de politiska strategerna. 20 intervjutillfällen och 14 pressträffar under mars-april visar dock att regeringschefen är allt annat än frånvarande.