KD har en del att fundera på

Personkulten runt Ebba Busch känns inte helt sund.

På KD:s kommundagar 2019 ljöd Loreens ”Euphoria” ur högtalarna när partiledaren Ebba Busch äntrade scenen.

På KD:s kommundagar 2019 ljöd Loreens ”Euphoria” ur högtalarna när partiledaren Ebba Busch äntrade scenen.

Foto: Pavel Koubek / TT

Ledare2020-03-21 03:29
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

Under fredagen var det meningen att Kristdemokraterna skulle ha samlat sina kommun- och regionpolitiker på ett kryssningsfartyg. Men coronaviruset har stoppat KD-mötet, liksom många andra centrala politiska sammankomster.

Kanske är det också bättre för landets kristdemokrater med en stund av stilla kontemplation på hemmaplan än att delta på en ny halleluja-tillställning med Ebba Busch.

På kort tid har partiet byggt upp en personkult runt Ebba Busch som inte känns helt sund. 

Det märktes inte minst på fjolårets kommundagar. På hög volym ljöd Loreens ”Euphoria” ur högtalarna när Busch äntrade scenen och möttes stående ovationer. Det liknande mer ett väckelsemöte i USA än en svensk partikonferens.

Den interna debatten om hennes politik och ledarskap är dessutom i princip obefintlig numera. Röster som David Lega och Jakob Forssmed som tidigare kritiserat högervridningen och anpassningen till SD har också tystnat.  

Det finns emellertid en del att tala om.

Visserligen var det en framgång för Busch att KD klarade sig kvar i riksdagen efter valet hösten 2018 och fick 6,3 procent av rösterna. Men partiets utveckling efter valet väcker funderingar.

KD:s uppgång fortsatte ju en period efter valet – och i SCB:s stora majmätning 2019 nådde Buschs parti historiskt höga 13 procent. Men därefter har partiet mer än halverats. I SVT/Novus senaste väljarbarometer låg partiet på 5,9 procent. 

Förklaringen är inte svår att se. Det är abortfrågan som ännu en gång plågar KD och skrämmer många väljare.

Inför Europavalet i maj 2019 avslöjade DN att Kristdemokraternas dåvarande EU-parlamentariker Lars Adaktusson röstat emot abort 22 gånger i Europaparlamentet, vilket gav ett omedelbart och kraftigt opinionsras.

Det blev samtidigt en påminnelse om att även Ebba Busch talar om att införa en samvetsfrihet (att vårdpersonal ska ges rätt att vägra utföra aborter) – ett krav som även många traditionellt borgerliga väljare reagerar starkt emot och gör att de har svårt att lägga sin röst på KD.

Till detta ska läggas att högervridningen suddat ut mycket av KD:s gamla sociala profil.

Till exempel var det ju mer skattesänkningar än sociala insatser i M- och KD-budgeten som (med hjälp av SD) drevs igenom i riksdagen i december 2018 och satte sin prägel på hela budgetåret 2019.

Med KD-mått mätt är i och för sig 5,9 procent i opinionsstöd fortfarande ganska bra.

Men förhoppningarna om att bli ett stort och ledande borgerligt parti lär nog förbli en kristdemokratisk dröm.