Det bästa för Sverige, men låsningarna finns kvar

NSD:s vikarierande politiska redaktör Kata Nilsson kommenterar statsministerns besked.

Statsminister Stefan Löfven (S) under dagens pressträff.

Statsminister Stefan Löfven (S) under dagens pressträff.

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Ledare2021-06-28 10:51
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

Statsminister Stefan Löfven (S) har nu gett besked. Under presskonferensen påminde han om hur läget såg ut efter valet 2018 då ingen klar majoritet kunde bilda regering. Då möttes partierna Socialdemokraterna, Centerpartiet, Miljöpartiet och Liberalerna över blockgränserna och bildade Januari-avtalet vari ingen fick allt men alla fick något.

Löfven passade även på att under presskonferensen påminna om allt som denna regering trots det svåra parlamentariska läget faktiskt fått igenom. På områden som välfärden, ekonomin, bostadsbyggande och brottsbekämpning. Hur regeringen styrt landet genom den kris som corona-pandemin inneburit med mer pengar till välfärden och med satsningar på stärkt a-kassa och korttidspermitteringar.

Statsministern beklagade också att Vänsterpartiet valde att bilda tillfällig majoritet med högerpartierna utan ett alternativ. Han berömde Centerpartiet för att under helgen ha kommit med förslag att omförhandla Januari-avtalet men som vi alla vet så dissade Liberalerna inviten, då L nu beslutat sig för att stötta en moderat-ledd regering.

"Extraval är inte det bästa för Sverige", sa statsministern och meddelade att han nu begär entledigande och kommer att styra landet i form av en övergångsregering till dess att talmannen haft sina talmansrundor och kan presentera en statsministerkandidat som kan tolereras av riksdagen.

Löfven meddelade dock också att han står redo att leda en regering som riksdagen tolererar. Att riksdagen ”tolererar” en regering innebär att den inte har en majoritet emot sig. Men riksdagens mandatfördelning ser ju likadan ut som den gjorde hösten 2018, och de låsningar som finns är ju kvar trots att Liberalerna nu vill ha en borgerlig regering.

S, C, MP har, med Vänsterpartiet inräknat, 175 riksdagsmandat. Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Liberalerna har 174. Så högerblocket kan ändå inte bilda en regering som tolereras utan att åtminstone en centerpartist släpper fram den. Det kan ske, men Annie Lööf (C) har i nuläget fortfarande gett indikationer på att hon är redo att omförhandla Januari-avtalet. Frågan är om hon kan tänka sig att göra det även utan kompis-partiet Liberalerna med sig. Fråga nummer två är om Vänsterpartiet klarar av att tolerera en S-ledd regering som söker Vänsterpartiets passiva stöd på ett nytt avtal med C som grund.

Låsningarna finns kvar. Om inte Centerpartiet går samma väg som Liberalerna kan mycket väl talmansrundorna i slutändan ändå resultera i extraval. Men Stefan Löfven (S) gör helt rätt i att undvika extraval till varje pris, i och med att vi ännu lever i en pandemi och ett svårt läge för Sverige.