Det rikspolitiska läget må vara krisande just nu, men sådana tillfällen kan det också vara nödvändigt att lyfta blicken och komma ihåg vad poängen är med allt det där som kan uppfattas som tjafs. Politiken är viktig. Politiken gör skillnad. I min podcast, "Kata, Norrbotten & världen", har jag valt att fokusera på just de politiska frågorna snarare än det politiska spelet.
Vi i norra Sverige har under många år varit underrepresenterade i mediebevakningen på riksplan. Den bild folk i södra Sverige har av landets mer nordligare delar kommer oftare från "Jägarna" än verkligheten. Syftet jag hade med att starta min podd var att få lyfta politiska frågor och samhällsfenomen ur ett norrbottniskt perspektiv, då sådant ofta fattas när tyckare sitter i en TV-studio för att kommentera politiken både på riks- men även internationell nivå.
Det har också varit viktigt för mig att hålla samtalen på ett resonerande sätt. När saker sker i politiken kan det ibland vara tvära kast, heta debatter och kompromisser som inte gör alla nöjda (som den senaste veckan bevisat). Men kärnan i politiken är ju att kunna se framåt, och fundera på vilken riktning man vill se att samhället tar.
I podden har jag tidigare bland annat pratat EU med europaparlamentarikern Erik Bergkvist och jag har pratat glesbygd med Britta Flinkfeldt, tidigare kommunalråd i Arjeplog. Nu finns ännu ett avsnitt ute. I detta gästar Kalle Olsson (S), som är riksdagsledamot i försvarsutskottet.
Bland opinionsbildare har jag ofta uppfattat att det finns en oro över att uttala sig i försvarsfrågor. Jag tror att det beror på att många saker inom försvarsområdet är så tekniska, och att folk känner att man måste veta vad ett visst vapen heter eller kunna alla gradbeteckningar inom Försvarsmakten. Men lägger vi det hela på en riktigt grundläggande nivå så handlar ju försvarsfrågor om demokrati, och försvaret av den.
Avsnittet heter "Kata, Kalle och försvaret" och finns om man söker på "Kata, Norrbotten & världen" på plattformar där poddar finns (exempelvis Spotify, Acast, och så vidare). I detta avsnitt resonerar vi kring varför det är viktigt att Sverige har ett starkt försvar, hur de politiska skillnaderna i dessa frågor ter sig, och vad folkförankring inom försvaret innebär.
Vi pratar även om vad Försvarsmakten i form av arbetstillfällen och regional utveckling betyder för oss i norra Sverige. Mitt första politiska minne är från protesterna när regementet skulle läggas ner i Östersund, som är staden där jag växte upp och där vi också sitter under inspelningen av just detta avsnitt. Att prata om det för oss förstås också in på en bredare diskussion om hur försvarsfrågor gått från inte så heta till något av det ansett viktigaste inom svensk politik de senaste decennierna.
Mycket har skett på det försvarspolitiska området. Vi ser nu ett skifte både i hur gemene man kanske börjar bry sig mer om just dessa frågor, i och med de spänningar som finns i vår omvärld, men också hur rikspolitiken faktiskt börjat prioritera det området. För bara tio, femton år sedan var det nedrustning som var på tapeten. Nu är det tvärtom. Och i grunden handlar det om vår syn på det svenska samhället och huruvida vi tycker att det är värt att försvara. Som Kalle Olsson också säger i podden: "Runt om i världen tittar man på de nordiska länderna med avund och önskar att man hade det välfärdssamhälle vi har, och det ska vi såklart vara stolta över men också faktiskt stå upp för i det yttersta av lägen".