Den 12 september 2011 valdes Susanne Andersson, från Karlsborg i Kalix, till förbundssekreterare för S-kvinnor – en av Socialdemokraternas sidoorganisationer. Hon kom att stanna på uppdraget i tio år, till kongressen 2021 när hon avböjde att kandidera på nytt och lämnade posten.
Nu är det istället fullt fokus på lokalpolitiken i Kalix som gäller för Susanne Andersson.
Hon är nytt toppnamn på Socialdemokraternas valsedel inför kommunfullmäktigevalet 11 september och 1 juli tillträdde hon som kommunstyrelsens ordförande efter partikollegan Tommy Nilsson.
Det har alla förutsättningar att bli ett bra val. Under åren som förbundssekreterare i partihögkvarteret på klassiska adressen Sveavägen 68 i Stockholm har Andersson skaffat sig massor av kunskaper, kontakter och nätverk som hon och Kalix kommer att ha nytta av.
Under ett decennium har hon rört sig i samma hus och sammanhang som Magdalena Andersson, Mikael Damberg och andra S-tungviktare. Hon känner statsråd, statssekreterare och andra och vet hur man ska ta sig fram i det politiska beslutsmaskineriet.
Sådant har betydelse för kommunalråd som vill nå resultat och inte bara ägna sig åt lokala hojt.
När jag träffar Susanne Andersson i kommunhuset blir det också en del tal om vikten av att det finns ett samspel mellan lokalpolitiken och de nationella beslutsfattarna – "det kommunala sambandet" som Tage Erlander (statsminister och S-ledare 1946-1969) brukade säga. Att statsråd och kommunpolitiker drar åt samma håll.
Till exempel fick Kalix nyligen 32 miljoner kr i statsbidrag för att förbättra kvaliteten och arbetsvillkoren i äldreomsorgen – en central insats som kommer att få stor betydelse lokalt.
"Det märks att vi har en S-ledd regering", understryker Susanne Andersson som vill använda tillskottet i kommunkassan bland annat för att stärka grundbemanningen, få bort de delade turerna och förbättra arbetsmiljön inom hemtjänsten.
Vidare vill hon och de lokala Socialdemokraterna att eleverna vid vård- och omsorgscolleget i Kalix ska erbjudas fast anställning och betald tjänstgöring under utbildningen. Allt i syfte att göra Kalix kommun till en bättre och mer attraktiv arbetsgivare.
En annan lokal prioritering är bostadsbyggandet. Stiftelsen Kalixbo har fått i uppdrag att bygga fler lägenheter.
"Vi behöver bli fler i Kalix för att klara kompetensförsörjningen och då måste människor ha någonstans att bo", säger hon.
Andersson är även övertygad om att den gröna nyindustrialisering som nu sveper fram i norra Sverige kommer att märkas på olika sätt i Kalix.
"Det som händer i Norrbotten händer också i Kalix", säger hon och pekar på att Kalix redan har en god tillväxt av nystartade företag.
"Det tillkommer ungefär 100 nya företag per år. Därför avsätter vi medel i den kommunala budgeten för markinköp för både industri- och bostadsbyggande", berättar hon.
I vårt samtal återkommer Susanne Andersson flera gånger till vikten att vara tillgänglig för medborgarna, att det finns en dialog mellan väljare och valda. Hon närvarar vid lokala arrangemang – som Töre hamnfestival, Barnens sommarfest och Risödagen – för att samtala om den lokala utvecklingen och vad som behöver göras.
Hon beskriver Karl Petersen (Luleås kommunalråd 2002-2013) och hans lunchpromenader genom centrala Luleå som en förebild.
"Jag kommer regelbundet att finnas på plats i cafeterian i gallerian för att ta till mig synpunkter. En annan tanke är att göra en turné i byarna för att tala med folk. Jag vill öppna upp politiken och göra fler delaktiga", säger hon.
Inom kort kommer de lokala Socialdemokraterna även att presentera sitt lokala handlingsprogram. Susanne Andersson lättar dock ett litet stycke på förlåten och berättar om ett av S-beskeden inför valet.
"Vi tar sikte på att erbjuda frukost i skolan till alla elever och avser att börja med högstadiet. Det är viktigt att alla barn får en bra start på dagen för att kunna prestera i skolan", säger hon.
En del andra tunga framtidssatsningar är redan spikade i kommunbudgeten för 2023. Den rödgröna kommunledningen (S, V och MP) satsar offensivt – icke minst på bättre livsvillkor och fritidslivet för barn, ungdomar och barnfamiljer.
Det investeras i ett nytt ridhus, en aktivitetspark och en ombyggnation av Furuhedshallen.
"Kalix är på rätt väg", skrev Socialdemokraterna på sina lokala valaffischer 2018. Det är en paroll som håller även 2022.
Arbetslösheten är låg. Näringslivet är mångfacetterat. Kommunen hör till landets bästa skolkommuner och rankas som en av Sveriges bästa friluftskommuner. Och nu investeras det för fulla muggar i nya bostäder och andra delar av samhällsbygget.
Susanne Andersson och Socialdemokraterna har onekligen mycket positivt att tala om inför höstens val.