Kaliber, Sveriges Radios program för undersökande journalistik, har gjort en gedigen granskning av det fruktansvärda bussmordet i Kiruna 15 juli 2020.
19-åringen Reza Hosseini jagades in i en buss av en 47-årig man och hans två tonårssöner. Där mördades ynglingen med 99 knivhugg. Läs igen: 99 knivhugg!
I två halvtimmeslånga program visar reportrarna Bo Torbjörn Ek och Johanna Hövenmark att Reza Hosseini länge känt sig hotad av trion och sökt hjälp hos såväl socialtjänsten som polisen. Men det hjälpte inte för att förhindra tragedin. Signalerna nådde inte fram.
I efterhand är det lätt att se vad som brustit. Ordet "kompetensbrist" återkommer i kommentarerna från de ansvariga hos lokalpolisen och på socialkontoret.
Det fanns inte tillräckligt med kunskap för att bedöma allvaret i hotbilden som bottnade i en sjuk hederskultur – att den 47-årige mannen ansåg att han hade full rätt att bestämma vem eller vilka som tonårspojkarnas mamma talade och umgicks med.
Av det skälet borde Kalibers program nu göras till ett obligatoriskt inslag i utbildningen av såväl poliser som socialsekreterare.
Ansvariga myndigheter och tjänstepersoner måste bli bättre på att se och förstå när det handlar om hedersrelaterat våld och förtryck.
Alltsedan mordet på Fadime Sahindal 19 januari 2002 har det förvisso talats mycket om hederskulturen.
Dessutom har gjorts en rad insatser för att stötta alla utsatta. Det har kommit nya bestämmelser för att stärka skyddet mot tvångs- och barnäktenskap. Försök och förberedelse till äktenskapstvång har kriminaliserats. Möjligheten för barn att få dispens för att gifta sig har avskaffats. Straffen för hedersbrott har skärpts.
Vidare har det avsatts miljon efter miljon för information och för att öka kunskapen om hedersförtrycket.
Kalibers granskning visar dock att det fortfarande finns kunskapsluckor runtom i landet, vilket egentligen inte är konstigt. Hedersrelaterad brottslighet har ju inte hört till vardagen i en kommun som Kiruna.
Hedersförtrycket har emellertid blivit en realitet i det svenska samhället och måste tas på allvar – överallt.
Av anmälningarna som polisen i Sverige fick under fjolåret fick nästan 1000 en markering som visar att brottet kan ha hedersmotiv. Det säger något om vidden och omfattningen av problemet.
Tyvärr finns grupper och individer som odlar värderingar som inte har något som helst existensberättigande i Sverige. Därför gäller det nu att lära av tragedin i Kiruna för att något liknande inte ska ske igen.