En förändring är möjlig

En smart och medveten politik har gjort Sverige till ett mer jämställt land.

Olaf Scholz, Tysklands förbundskansler, ser Sverige som ett föredöme. Till höger på bilden Sveriges statsminister Magdalena Andersson.

Olaf Scholz, Tysklands förbundskansler, ser Sverige som ett föredöme. Till höger på bilden Sveriges statsminister Magdalena Andersson.

Foto: Adam Ihse/TT

Ledare2022-01-19 06:01
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

När Europaparlamentet samlades till fjolårets sista session i Strasbourg (13-16 december) var jämställdheten en av de frågor som stod på dagordningen. Och det är bara att konstatera att många europeiska länder är långtifrån jämställdhetsmålen.

Till exempel finns stora skillnader i kvinnors deltagande i arbetslivet och möjligheter att försörja sig själva. 

I Sverige, som är det land som brukar beskrivas som EU:s mest jämställda land, ligger den kvinnliga förvärvsfrekvensen på 78,3 procent. Snittet för EU:s 27 medlemsländer är 66,7 procent. I Italien och Grekland är den så låg som 52,8 respektive 51,7 procent.

Svenska parlamentarikern Heléne Fritzon (S) och övriga S-ledamöter i Europaparlamentet är allt annat än nöjda med situationen. 

"Jag är stolt över att EU har en jämställdhetsstrategi. Men det måste börja ske saker också i verkligheten. Det går för långsamt", säger hon. '

'”Var tredje kvinna i Europa saknar eget arbete. Lönegapet mellan män och kvinnor är 16 procent. Dessutom uppger var tredje europeisk kvinna att hon blivit utsatt för våld eller sexuella trakasserier", konstaterar Heléne Fritzon.

Det är dystra siffror. Men Sveriges resa sedan början av 1970-talet visar att en förändring är möjlig. 

Rätt till föräldraledighet, en schysst föräldraförsäkring, tillgång till förskolor, fritidshem och en klok familjepolitik har gjort det möjligt för kvinnor att kombinera föräldraskap och yrkesliv.

Det har i sin tur gett fler kvinnor ekonomisk självständighet och möjlighet att stå på egna ben, vilket gjort det lättare att ta sig ur dåliga relationer. 

Kort sagt: En smart och målmedveten politik har gjort Sverige till ett mer jämställt land.

Under den tyska valrörelsen 2021 användes även Sverige som föredöme av SPD:s, de tyska Socialdemokraternas, förbundskanslerkandidat Olaf Scholz. 

"Min fasta övertygelse är att även vi i Tyskland behöver göra mer för att kvinnor ska kunna komma in på arbetsmarknaden. Där har vi en del att lära av Skandinavien och Sverige", sa Scholz i en intervju 25 september 2021.

Efter fjolårets valframgång får nu Scholz och SPD möjligheter att omsätta denna insikt i verkligheten.

Heléne Fritzon, Magdalena Andersson och andra svenska socialdemokrater har med Scholz fått en ny stark allierad i arbetet för att stärka i jämställdheten i den europeiska unionen. 

Det har betydelse att ett stort medlemsland som Tyskland har fått en regeringschef som drar åt samma håll och vill bedriva en mer progressiv politik.