Nej, jag älskar verkligen inte EU. Det har jag aldrig gjort. Jag tror att Sverige hade klarat sig utmärkt utanför unionen. Det har ju inte precis gått någon nöd på Norge.
Men nu är det som det är. Och jag tänker inte låt min avoga inställning till projektet som sådant hindra mig från att göra det bästa av det.
Idag börjar förtidsröstningen till EU-valet. Kanske har du redan fått ditt röstkort eller sett några av de valaffischer som kom upp i helgen. Oavsett är det dags att gå och rösta.
”Man jag kan ju inget om kommissionens arbetssätt, balansen mellan domstol och ministerråd eller ens hur många ledamöter EU-parlamentet har?”, kanske du tänker.
Jaha, men du funderar väl aldrig på hur förvaltningsstrukturen är organiserad när du röstar i kommunen? Samma sak som i alla andra val gäller i EU-valet: Du röstar på det parti du tycker har de bästa värderingarna.
Jag röstar för sammanhållning, löntagarnas rättigheter och klimatansvar. Dessutom röstar jag mot den radikala högern som sprider ut sig som ett virus över vår kontinent.
Det är långt mellan Haparanda och Bryssel. Kanske var det därför Haparanda vid förra EU-valet hade det lägsta valdeltagande i hela landet. Bara 35 procent av haparandaborna röstade. Långt under snittet i Norrbotten som låg på 49 procent. Och även det var långt under rikssnittet på 55 procent.
Oavsett hur eller om vi röstar så kommer stolarna i Bryssel besättas, men när färre norrbottningar röstar blir stolarna inte fyllda av de politiker som norrbottningarna vill ha där. Den som struntar i att rösta låter andra bestämma åt sig.
Det är ingen kioskvältare att valdeltagandet är högre hos de välbeställda, de som redan har en massa annan makt i form av pengar och ägande.
I Bromma i Stockholm, där snittpriset för en villa är 15 miljoner, röstade 82,8 procent i förra EU-valet. Det är både helt sjukt att någon köper ett hus för svindlande 15 000 000 kronor och att de som gör det har mer än dubbelt så mycket makt över EU som haparandaborna.
Om Norrbottens röst ska höras ända ner till Bryssel måste vi höja den rejält. Och den rösten behövs. Både för att göra EU bättre, men också för att EU ska förstå vad Norrbotten behöver.
Vare sig vi vill det eller inte så påverkar EU en hel del i vår vardag. Det mest uppenbara och dit stora delar av budgeten går är väl jordbruk och regionutveckling.
Norrbotten får en hel del regionalt utvecklingsstöd, men det skulle kunna vara mer om stöden inte i lika hög grad var anpassade för de folkrika nya medlemsstaterna. Och jordbrukspolitiken, som är skapad för franska bönders förhållanden, är inte sällan kontraproduktiv i Sverige.
Men det är så mycket mer som EU påverkar. Förbud om att elda grenar i trädgården, svenskarnas rätt att snusa, upphandlingsregler i kommunerna och tusen och åter tusen detaljer som påverkar varenda haparandabo.
Om EU ska bry sig om oss så måste vi bry oss om EU. Inte minst vi som inte älskar EU måste bry oss och peka på allt där EU måste bli bättre.
Det minsta vi kan göra är att gå och rösta. Gör det redan idag eller imorgon eller när det passar dig. Men senast på valdagen den 9 juni.
När vi röstar är varje röst lika mycket värd. Låt då inte multimiljonärerna i Bromma bestämma över din framtid.