Under onsdagen är näringsminister Ibrahim Baylan (S) kallad till riksdagens näringsutskott för att diskutera vad som kan göras för att lösa en annalkande cementkris. Förhoppningsvis har Baylan och regeringen hunnit skissa fram ett åtgärdspaket.
Den senaste veckan har flera departement arbetat för att hitta en väg framåt.
"Det här handlar om tillväxt och investeringar för att klara klimatmålen. Det är väldigt viktigt att man snabbt hittar en lösning", markerade även infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) vid en presskonferens i förra veckan.
Det är ingen överdrift att tala om läget är mycket allvarligt. Om Cementa tvingas slå igen anläggningen på Gotland så försvinner i ett slag 75 procent all cementproduktion i Sverige.
Följdverkningarna är enorma. Investeringar i nya järnvägar, vindkraftverk, bostäder, den gröna nyindustrialiseringen i norra Sverige och en massa annat påverkas när det blir brist på cement. Massor av jobb står på spel. Arbetslösheten riskerar att skjuta i höjden.
Till skillnad från många av sina konkurrenter i världen har Cementa dessutom höga ambitioner när det gäller social och miljömässig hållbarhet.
Företaget har ställt in siktet på att skapa världens första klimatneutrala cementfabrik på Gotland, vilket också hyllades av miljöminister Per Bolund (MP) i början av sommaren.
Därför vore det ett rejält bakslag även för klimat- och miljöpolitiken om Sverige istället tvingas importera cement från länder som Polen och Ryssland.
Regeringen har så klart sitt ansvar för att hantera den akuta krisen. Men det finns också skäl att fundera på hur ärendet har hanterats av myndigheter och domstolar. Processen har tagit flera år och varit totalt oförutsägbar.
Mitt i industrisemestern kommer så plötsligt Mark- och miljööverdomstolen med ett besked som redan i höst kommer att få vittgående konsekvenser inte bara för Cementa utan allt samhällsbyggande i landet.
Mark- och miljööverdomstolen talar om att det finns brister i Cementas underlag. Enligt Cementas hållbarhetschef framgår dock inte vad som brister och behöver åtgärdas.
Den rimliga ordningen borde väl vara att Cementa först ges ett tydligt besked om vad som eventuellt behöver förändras och därefter får ordentligt med tid för att fixa saker och ting. Konstruktiv dialog med berörda företag är alltid att föredra framför rena diktat.
Klart är i alla fall att alla ansvarskännande samhällsintressen nu måste anstränga sig till det yttersta.
En stängning av cementproduktionen på Gotland i höst får faktiskt helt ohållbara konsekvenser.