Den svenska förlossningsvården är i kris. Så har det hetat de senaste åren. I städerna får gravida slåss om BB-platserna, i stora delar av Norrbotten finns de inte alls. 40 procent av de fertila i länet har minst en timmes resväg till BB.
I Kiruna har den som ska föda tolv mil på E10, i folkmun ”Dödens väg”, framför sig till BB i Gällivare. Flera barn har fötts på denna väg.
När ABF 2015 startade en studiecirkel på temat ”Att föda barn i bil” väckte det rubriker världen över. Studiecirkeln är fortfarande aktuell.
I helgen öppnade utställningen #VägenÄrIngetBB i Kiruna stadshus och syftet är att väcka debatt om den bristande förlossningsvården i länet. SKL kom nyligen med en rapport som konstaterar att förlossningsvården kan bli bättre.
1,8 miljarder ska fördelas över landstingen och hur pengarna ska användas ska styras av de respektive behoven. Ett av målen är dock satsningar på den så kallade sammanhållna vårdkedjan.
Forskning visar att gravida som har tillgång till samma barnmorska under hela graviditeten känner större trygghet och löper mindre risk för missfall och för tidiga födslar.
A och O för att den krisande förlossningsvården inte ska lagas på barnmorskornas bekostnad är dock särskilda insatser så att deras arbetsbelastning inte blir ohållbar.
En sammanhållen vårdkedja kräver nämligen hög tillgänglighet hos den som vårdar.
Barnmorskeyrket är kvinnodominerat, och det är ingen nyhet att krisen inom förlossningsvården därför drabbar kvinnor flerfalt. Varje reform av förlossningsvården måste sätta både tryggheten hos den som föder och den som förlöser i främsta rummet. Det måste vara en central del av en feministisk sjukvårdspolitik.
För den som inte har tillgång till en barnmorska alls är den sammanhållna vårdkedjan föga hjälp.
”Man måste nästan vara beredd att offra sitt liv om man ska ha barn här”, säger en ung kvinna i Kiruna till P3 Nyheter.
Men en ny förlossningsklinik i länet är inte aktuell. Istället diskuteras alternativa lösningar för att öka tryggheten för de som ska föda.
Anna Pohjanen som är chefsläkare för förlossningsvården och gynekologin i Norrbotten menar att Skype kan vara ett tryggare alternativ än telefon för kontakt med en barnmorska på distans. Bättre transportmöjligheter är ett annat förslag och en ny ambulanshelikopter kommer att invigas i april.
Oavsett vart landstingsmiljonerna till slut hamnar är en sak grundläggande: Ingen ska behöva föda barn på ”Dödens väg”.