Amanda Lind (MP) syns ofta i rollen som kulturminister. Hon är emellertid också den i regeringen som ansvarar för idrottspolitiken – ett ämne som hon gärna får tala mer om.
Stödet till idrotten är visserligen ingen jättesak i statsbudgeten. Det årliga stödet till idrotten uppgår till ungefär två miljarder kr (ett par promille av statsbudgeten) och fördelas av Riksidrottsförbundet.
Men det betyder inte att idrotten en marginell företeelse i det svenska folkhemsbygget. Tvärtom.
Den svenska idrottsrörelsen är en fantastisk resurs i hela landet, såväl i stad som på land. Den omfattar tre miljoner medlemmar, 650 000 ledare och 20 000 föreningar.
Denna folkrörelse gör dessutom stora och viktiga insatser för integrationen, folkhälsan och för att sprida glädje och gemenskap i det svenska samhället.
Förutom den sociala rollen kan idrotten även medverka till att skapa ekonomiska mervärden.
Tag bara skridskotävlingen KPN Grand Prix, som genomförs i Luleå 20-23 februari. För fjärde året i rad kommer en stor grupp skridskotokiga nederländare till Luleå för att få uppleva fina vinterisar och goda tävlingsförhållanden.
Arrangören Bram Smallenbroek beräknar att han hade med sig runt 400-500 nederländska skridskoåkare, tränare, personal och andra besökare till Luleå under fjolårets besök.
Sådant är guld värt för kommunen. Idrottsturisterna från Nederländerna betyder pengar som spenderas på boende, restauranger och shopping. Det blir jobb och ekonomisk tillväxt, vilket i sin tur ger ökade skatteintäkter och mer resurser för att bedriva välfärdspolitik.
Till detta ska läggas exponeringen som Norrbotten får i nederländska massmedier. Enbart TV-sändningarna av KPN Grand Prix ses av mellan två och tre miljoner människor i landet. Fler européer får chansen att upptäcka de vackra miljöerna i norr.
På nationell nivå talas ibland om vikten av att locka fler internationella stortävlingar (EM, VM, OS och världscuptävlingar) till Sverige. Exemplet KPN Grand Prix visar emellertid att även mindre arrangemang kan spela en stor roll.
Vinterisarna i norr – som länge gett bra rekreation och friluftsliv för lokalbefolkningen – blev plötsligt grunden även för en nederländsk skridskotävling och ökad idrottsturism i regionen.
Således finns goda skäl för Amanda Lind och regeringen att ägna mer intresse åt idrottspolitiken.
En mer offensiv idrottspolitik kan bidra till att göra Sverige till ett både bättre och rikare samhälle.