Ideologierna är döda, fastslog redan Herbert Tingsten (legendarisk chefredaktör på Dagens Nyheter 1946-1959).
Det var fel då – och det är fel nu. I princip varje dag kommer det beslut som visar att de ideologiska skiljelinjerna alltjämt spelar en central roll i politiken. Ett exempel är omröstningen i riksdagen 25 januari om det som brukar beskrivas som gräddfiler inom sjukvården.
Det handlade om en proposition som den tidigare S-regeringen la på riksdagens bord 8 juni 2022 och som inte hann behandlas före valet.
Förslaget var tänkt som ett första steg för att förhindra patienter med privata sjukvårdsförsäkringar att kunna köpa sig förtur i offentligfinansierad sjukvård.
Det blev dock tummen ned från högermajoriteten i riksdagen, vilket gör att den nuvarande ordningen består.
Även i fortsättningen kommer försäkringspatienter att kunna få förtur. Personer med mindre vårdbehov kommer att kunna gå före dem med större.
"Majoriteten tycker uppenbarligen att det är bra att företrädesvis män med god hälsa och höga inkomster kan behålla nuvarande gräddfiler in i den offentligfinansierade vården. De tycker inte att det är ett problem att kroniker och äldre personer får vänta längre. Dessa grupper som inte får teckna en försäkring och som inte heller har råd även om de skulle få det", konstaterar Fredrik Lundh Sammeli (S), vice ordförande i riksdagens socialutskott.
Riksdagsbeslutet rimmar dessutom illa med själva portalparagrafen i den svenska hälso- och sjukvårdslagen.
"Målet med hälso- och sjukvården är en god hälsa och en vård på lika villkor för hela befolkningen. Vården ska ges med respekt för alla människors lika värde och för den enskilda människans värdighet. Den som har det största behovet av hälso- och sjukvård ska ges företräde till vården", lyder lagtexten.
Det går inte att missförstå. Behoven – inte plånbokens tjocklek – ska styra tillgången till sjukvård.
Nu är emellertid denna fina humanistiska idé och svenska sjukvårdsmodell på väg att brytas sönder av systemet med privata sjukvårdsförsäkringar.
Och – värst av allt – en majoritet av riksdagens ledamöter ser det inte ens som ett problem. Ser Sverigedemokraterna och övriga i högergänget inte farorna med den nuvarande utvecklingen? Hur den bryter sönder principerna om en jämlik och likvärdig sjukvård?
Det handlar ju faktiskt inte om att förbjuda privata alternativ och lösningar, utan bara om att reglera verksamheten så att den uppfyller de grundläggande kraven i hälso- och sjukvårdslagen.