Idag firar vi Europadagen – årsdagen av den historiska Schumandeklarationen. 9 maj 1950 föreslog Frankrikes dåvarande utrikesminister Robert Schuman en ny form av samarbete i Europa för att stärka fred, demokrati och ekonomisk utveckling.
Det var europeisk kol- och stålgemenskapen (EKSG) som innebar att sex länder (Frankrike, Italien, Beneluxländerna samt dåvarande Västtyskland) slog samman sin kol- och stålproduktion.
Det blev den första i en rad av överstatliga europeiska institutioner som med tiden utvecklats till dagens EU (Europeiska unionen) med 27 medlemsländer och sammanlagt 448 miljoner invånare.
Sedan 1 januari 1995 är även Sverige medlem av denna politiska och ekonomiska gemenskap – och det folkliga stödet förefaller att vara starkt 28 år senare.
Enligt den senaste stora SCB-mätningen är 60,3 procent för EU-medlemskap medan andelen EU-motståndare är bara 13,5 procent.
Sakta men säkert har EU-motståndet, som var stort i samband med folkomröstningen 1994, försvagats. I takt med årens gång har svenska folket upptäckt EU:s värden.
- Dels för ekonomin. Det har betydelse för ett litet utrikeshandelsberoende land som Sverige att vara en del av EU:s inre marknad med nästan 450 miljoner invånare. Särskilt viktigt är det för en region som Norrbotten med massor av tung exportindustri.
- Dels EU:s politiska roll för att främja fred, demokrati och mänskliga rättigheter i Europa. Plus för att skapa gemensam europeisk kraft i klimatpolitiken.
Häromveckan blåste emellertid Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna till strid mot det svenska EU-medlemskapet. Men det är svårt att tro att det kan bli en vinnarfråga för SD.
Åkessons stridsförklaring tilltalar säkert partiets hårda högernationalistiska kärna. Men av opinionsmätningarna att döma är de flesta vanliga svenskar ganska nöjda med hur EU-medlemskapet fungerar. Att unga kan röra sig fritt och arbeta på en bar i Berlin eller plugga i Paris. Att det blir jobb inom industrin och exportintäkter som bidrar till välfärden. Att det finns ett samarbete för att hantera koldioxidutsläpp, gränsöverskridande brottslighet, säkerhetshot och andra gemensamma europeiska problem.
Om inte annat så borde ju svenska folket vara avskräckt av Brexit och de problem som EU-uttåget har skapat för Storbritannien.
I dagens oroliga säkerhetspolitiska läge med ett aggressivt och oförutsägbart Ryssland framstår dessutom det svenska EU-medlemskapet som alltmer självklart och betydelsefullt.
Det är en trygghet att befinna sig i en gemenskap med 26 andra europeiska länder som vilar på demokratisk grund och arbetar för att främja fred, internationell förståelse och samarbete.