Hur mår välfärden?

Det finns skäl för alla arbetsgivare inom vård och omsorg att fundera över hur man ska klara rekryteringen framöver.

Det finns skäl för alla arbetsgivare inom vård och omsorg att fundera över hur man ska klara rekryteringen framöver.

Foto: Johan Nilsson / TT

Ledare2014-06-11 06:00
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

Sommar, sol och semestrar. För många en efterlängtad tid på året, bara man inte blir allvarligt sjuk. På måndagen kom Vårdförbundets rapport om läget inför denna sommar. Det är inte bättre i år än tidigare. Snarare förvärras situationen.

Bristen på barnmorskor och sjuksköterskor hotar, enligt Vårdförbundet, patientsäkerheten. Det är en varning som vi känner igen, lika väl som artiklarna om barnaföderskor som slussas runt till ett ställe där det finns plats. Inte sällan handlar det om Stockholmsområdet, trots att avstånden och därmed riskerna torde vara större i norra delen av landet.

Luleåområdet är inget undantag., som NSD rapporterade i gårdagens tidning. Barnmorskor, biomedicinska analytiker och sköterskor inom psykatrin är bristvara. Pusslet med scheman återkommande. Ett pussel som sliter på personalen.

Situationen i sommar är allvarlig nog, än allvarligare arbetssituationen och belastningen. Samtidigt som Vårdförbundets rapport visar på sommarens situation vet vi att arbetsskadorna ökar mest bland kvinnor.

En av de allra mest utsatta grupperna är kvinnor inom vård och omsorg. Kvinnor som drabbas av sjukdomar som orsakas av stress och/eller den sociala situationen på jobbet.

Lägg till övriga parametrar som vi ofta finner bland kvinnor inom vård och omsorg, men också inom andra yrken. Ofrivillig deltid som innebär ekonomisk stress. En lön som inte motsvarar det ansvar och den utbildning man har.

Det finns goda skäl för arbetsgivare inom vård och omsorg, såväl inom offentlig som privat verksamhet, att fundera över dagens situation och över hur man ska klara framtidens rekrytering.

Florence Nightingale finns inte längre, även om det verkar som om många arbetsgivare tror det. Kvinnor förväntas finna sig i låg lön, deltider, springvikariat och därtill låg bemanning. Först när sjuksköterskorna gör uppror mot en lön som långt ifrån motsvarar deras utbildning och ansvar, börjar lönesituationen långsamt förbättras. Ur deras perspektiv med myrsteg.

Nu kommer Vårdförbundet med genomtänkta förslag på hur situationen kan förbättras. De förslagen gör arbetsgivarna klokt i att noga studera. Ska vård- och omsorgssektorn kunna konkurrera med andra yrken är det nödvändigt. Rekryteringsproblemen är visserligen svårast på sommaren, men finns där också resten av året.

Om ett antal år är det snarare arbetskraftsbrist som kommer att vara problemet. Då ska kommuner och landsting konkurrera med många andra branscher för att få kompetent personal inom viktiga välfärdsområden.

Välfärdsområden som vi ska betala gemensamt med våra skatter. Då håller det inte att sänka skatterna med över hundra miljarder.

Hur välfärden mår är en politisk fråga som vi avgör när vi lägger vår röst i valet i höst. Det tål att tänka noga på.